На 96-годишна възраст почина легендарният Тони Бенет

На 96-годишна възраст почина легендарният Тони Бенет

Сподели

Легендарният поп и джаз изпълнител Тони Бенет почина на 96-годишна възраст. Той беше най-известен с песните си „I Left My Heart in San Francisco“ и „Body and Soul“. През годините си сътрудничеше със звезди като Лейди Гага, Арета Франклин и Франк Синатра, който го определяше като „най-добрият певец в бранша“. По време на кариерата си, продължила осем десетилетия, певецът успява да продаде милиони записи и печели 20 награди „Грами“, включително награда за цялостно творчество.

Негови колеги му отдадоха почит в социалните мрежи

Смъртта му беше потвърдена от публицистката му Силвия Уайнър в изявление за Асошиейтед прес. Тя съобщи, че той е починал в родния си град Ню Йорк. Няма конкретна причина за смъртта, но през 2016 г. Бенет беше диагностициран с болестта на Алцхаймер.

Тони Бенет / Фото кредит: Getty Images

Певецът Пол Йънг написа: „Починал е Тони Бенет, наистина един от най-великите. Невероятен певец, виждал съм го на живо много пъти.“

Актьорът от „Стар Трек“ Джордж Такей сподели: Тони Бенет беше последният от своя вид“. „Той може и да остави сърцето си в Сан Франциско, но спечели сърцата на всички ни – от Синатра до Лейди Гага. Почивай в мир. Сега ни пееш от звездите, Тони.“

Музикантът Нийл Роджърс също се присъедини: „Изказвам най-искрени съболезнования на семейството и приятелите на Тони Бенет“.

Бенет участва във Втората световна война

Роден като Антъни Доминик Бенедето в семейство на италиански имигранти, Бенет е само на 10 години, когато баща му умира и семейството изпада в бедност. Като тийнейджър той става пеещ сервитьор, след което се записва да учи музика и живопис в Училището за промишлено изкуство в Ню Йорк. През 1944 г. е призован в американската армия, за да се бие във Франция и Германия в края на Втората световна война. „Това е легализирано убийство“, казва той за това преживяване в интервю за „Гардиън“ през 2013 г.

Тони Бенет е носител на над 20 награди „Грами“ / Фото кредит: Getty Images

След като се завръща у дома, певческата му кариера продължава, първо под името Джо Бари. Пробивът му идва през 1951 г. с песента „Because of You“, която му носи първия номер едно. Скоро Бенет се превръща в тийнейджърска икона и през 1952 г. издава първия си албум.  Продължава да влиза в класациите на САЩ през всяко следващо десетилетие от живота си, като си изгражда репутация на автор на вечни суинг поп хитове – като „Blue Velvet“ и „Rags to Riches“. През 1962 г. версията му на песен от предишното десетилетие – „I Left My Heart in San Francisco“ изстрелва звездата още по-далеч и му носи две награди „Грами“.

Краят на двата му брака го повеждат към наркотиците

С идването на Бийтълс и Ролинг Стоунс в САЩ и с напредването на десетилетието, славата му започва да намалява. Следват лични проблеми, включително разпадане на два брака и пристрастяване към наркотици. Той свири през болката, записвайки две плочи с пианиста Бил Евънс. След като наема сина си Дани за свой мениджър и се събира отново със своя пианист и музикален директор Ралф Шарон, съдбата му започва да се променя. През 80-те и 90-те години кариерата му претърпява обрат и 60-годишната звезда отново печели „Грами“. Албумът му „The Art of Excellence“ от 1986 г. дава тласък на Бенет, който се е завръща в Ню Йорк.

Тони Бенет и Франк Синатра

След това той издава върховия в класациите „Perfectly Frank“, в който отдава почит на своя музикален идол Синатра, а през 1994 г. с MTV Unplugged Бенет печели „Грами“ за албум на годината. Той дори основава Училище по изкуствата „Франк Синатра“ в родния си град Куинс. В интервю за „Индипендънт“ през 2008 г. Бенет споделя, че не е изненадан от новия си успех.

„Добрата музика си е добра музика“, казва той тогава

И допълва: „Не ме интересува дали някой, който ме слуша, е стар или млад. Всъщност в много отношения изобщо не се интересувам от младите. Интересува ме възрастта. Хората се научават да живеят правилно, когато станат на определена възраст, нали разбирате? Покойният Дюк Елингтън веднъж ми каза, че наистина се обижда категоризирането. В музиката няма категории, тя или е добра, или не е. Аз пея добри песни, страхотни песни, написани от най-добрите автори. Именно това качество ги прави трайни. Повярвайте ми, хората ще пеят тези песни завинаги.“

Тони Бенет и Лейди Гага / Фото кредит: Getty Images
Обича да си сътрудничи с младите артисти

В албума „Duets“ от 2006 г. той си сътрудничи с редица по-млади изпълнители, които го обожават, включително Ейми Уайнхаус, Куин Латифа и Даяна Крол, както и с Пол Маккартни, Елтън Джон и Джордж Майкъл. През 2014 г. съвместният му албум с Лейди Гага „Cheek to Cheek“ го превръща в най-възрастния жив изпълнител, достигнал върха на американските класации, като подобрява собствения си предишен рекорд.

Малко след 90-ия си рожден ден Бенет споделя пред New York Times:

„Можех да се пенсионирам още преди 16 години, но просто обичам това, което правя.“

През 2021 г., пет години след диагностицирането на болестта на Алцхаймер през 2016 г., Бенет изнася последните си концерти заедно с Лейди Гага.

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас