Откриха нов „шоколад“ с отпадъчни вещества вместо захар

Снимка: Pixabay

Откриха нов „шоколад“ с отпадъчни вещества вместо захар

Снимка: Pixabay
Сподели

Учени откриха по-здравословна алтернатива на познатия ни шоколад, която освен това се добива по-устойчиво в сравнение с обичайния. В новата рецепта шоколатиерите могат изцяло да заменят захарта с отпадъчни растителни вещества, съобщава „Гардиън“, позовавайки се на статия, публикувана в списанието „Nature Food“.

Сладостта в новия шоколад идва от

хомогенна смес, получена след смачкването на пулпата

и обвивката на какаото. Получава се продукт, който по текстура и вкус наподобява черния шоколад, пише „Площад Славейков“. Този подход увеличава хранителната стойност на шоколада и използва по-малко природни ресурси като земя и вода.

„Плодът на какаото е на практика като тиква и в момента ние използваме само семките“, обяснява Ким Мишра. Тя е хранителен технолог от висшето учебно заведение и водещ автор на изследването.

„В този плод има още удивителни неща. Прибавянето на вода към шоколада е крайно нежелателно, защото по този начин го унищожаваме. Пренебрегнали сме едно от свещените правила при правенето на шоколад”, изтъква още Мишра.

В лабораторни условия се оказва, че

новият метод използва до 6% по-малко вода и земя, но отделя 12% повече вредни емисии

заради допълнителна стъпка на изсушаване в производствения процес. Негативният ефект може да се преодолее, ако за изсушаването на пулпата се използва естествената слънчева светлина или в процеса се добавят слънчеви панели

Полза от здравословния шоколад ще има и за местните икономики. До земеделците в тропическите страни обикновено достига малка част от печалбите от шоколадовата индустрия, изчислявана на около 100 милиарда долара годишно. Обработката на пулпата ще се случва в страните, в които се отглежда какао и това ще увеличи печалбите им.

Шоколадът е сред храните, чието производство най-силно замърсява околната среда.

Актуално

Избрано за вас