Трансграничен влак на културата потегли от Прага за фестивал в Германия

Трансграничен влак на културата потегли от Прага за фестивал в Германия

Сподели

Специален трансграничен „културен“ влак потегли от Прага в събота, с него чешки писатели, музиканти, актьори и други пътници се отправят към Берлин за участие във Фестивала на гражданите, който се провежда в резиденцията на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ДПА.

Повече от 200 пътници бяха във влака, когато той потегли от Прага. „Това ще е чудесно железопътно приключение за нас“, каза чешкият писател Ярослав Рудиш, който ще чете откъси от „Наръчник с инструкции за пътуване с влак“ и във влака, и в двореца Белвю, официалната президентска резиденция в Берлин.

Пътниците ще могат да се насладят на сценични изпълнения – кабаре и концерт на певицата Зофи Дарвуянова, пише БТА. Чешката република и германската провинция Тюрингия са официални партньори на годишния граждански фестивал, чийто домакин е германският президент. Пътуването с „културния“ влак ще отбележи и 25-ата годишнина на Германско-чешкия фонд за бъдещето, който подкрепя съвместни проекти. От създаването му през 1997 г. досега фондът е финансирал над 13 000 проекта.

Актуално