8-годишната София триумфира на филм феста в Берлин с трансджендър роля

8-годишната София триумфира на филм феста в Берлин с трансджендър роля

Сподели

Най-добрата актриса на филмовия фестивал в Берлин се казва София Отеро и е само на 8 години. Момиченцето гушна „Златна мечка“ за ролята си в „20 000 вида пчели“. В дебютната лента на испанския режисьор Естибализ Солагурен Отеро

играе 9-годишно момче, което се приема за момиче

Малката София се бореше със сълзите си, приемайки наградата, отредена й от журито начело с Кристен Стюърт. Единственото, което успя да сподели с медиите във вълнението си е, че „се чувства много щастлива“. „Искам да посветя живота си на актьорството.“, заяви Отеро, цитирана от NDTV.

Режисьорът Солагурен подчерта, че е било изключително важно да избере момиче за ролята на момчето.  „За София беше лесна трансформация. Тя е наистина интелигентно момиче.“, сподели тя.

Германският министър на културата Клаудия Рот изрази специална благодарност

и възхищение към Отеро за „вдъхновяващата й роля на трансджендър дете“. „Филмът е прочувствена ода срешу дискриминацията и в подкрпеа на толерантността, равенството, особено чрез интерпретацията на София Отеро.„, заяви Рот.

Половата идентичност и проблемите в отстояването й бяха тема

на още няколко наградени филма на фестивала в Берлин. Призът за най-добра поддържаща роля отиде при австрийскара трансджендър актриса Теа Ере за ролята й в „До края на нощта“. Сюжетът се върти окол любовна история между гей полицай и транссексуален по време на разследване срещу наркокартел.

Актуално