Четенето продължава на „Алея на книгата“

Четенето продължава на „Алея на книгата“

Сподели

Нови любими заглавия ще намерим на „Алея на книгата“ в столицата тази година. В седмицата от 5-и до 11-и септември в парка пред Националния дворец на културата (НДК) и в пешеходната зона

на бул. „Витоша“ще бъдат представени хиляди нови и редки книги,

специализирана и детска литература на 122 български издателства, разположени в общо 52 шатри. Организаторите съобщават, че броят на издадетлствата, които ще вземат в тазгодишното издание на инициативата е рекорден.

Мащабното литературно събитие „Алея на книгата“ се организира

от Асоциация „Българска книга“ (АБК) в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ, която стартира в началото на годината с „Походът на книгите“. Целта на АБК е честите срещи на читателите с книгите да повишат интереса към четенето.

Всеки ден от 10:00 до 20:00 часа, освен шатрите,

на които може да откриете най-разнообразни заглавия, ви очакват и многобройни събития. Литературният кът, който се намита пред НДК е и сцена за културната програма, включваща

срещи с автори, дискусии и представяния,

събития за деца и забавни ателиета. Събитията са със свободен достъп, а по-долу може да намерите програмата и някои от най-интересните събития в предстоящите дни.

ПРОГРАМА

7 септември (сряда)

16:00 Литературен кът

Представяне на „Нашенски зевзеци” 2022 г. – сборник хумористични разкази, второ издание и „Спомени за един изгубен свят” – 1 и 2 том 2022 г. Автори – родствениците на Захарий Стоянов: Кръстьо Рибаров, по сведение на Гинес – най-възрастният автор-разказвач в света, дебютирал с първа книга на 98 г. в съавторство с дъщеря си, писателката Тоня Борисова.

8 септември (четвъртък)

16:00 – 18:00 Литературен кът

„Написаното остава, пиши правилно! Проверка на грамотността“

Представя Институт за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН

18:00 Шатра №45

Среща с автограф с поета Роман Кисьов и новата му книга „Светът на думите“ (поредица „Нова българска лира“). Книгата включва 61 избрани и нови стихотворения, придружени от 13 авторски черно-бели фотографии, които допълват стиховете. С подкрепата на НФК.

9 септември (петък)

17:30 Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, централно фоайе

„Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”.

Среща-разговор с д-р Светлозар Попов и премиера на книгата му „Траки и пратраки в Източните Балкани“. Представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“. Нови и удивителни факти за най-старата цивилизация в Европа – тази на траките и пеласгите.

18:00 Литературен кът

Наградите в Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино 2022“. Четене в памет на Евтим Евтимов. С участието на Маргарита Петкова, Добромир Банев и др.

10 септември (събота)

11:00 Литературен кът

Авторът Доника Ризова и децата от танцово училище Dance Station представят танцов спектакъл „Легенда за танцуващото драконче“ по книгата „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“.

12:00 Литературен кът

Представяне на втора книга от поредицата КНИГИ ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ „Чудесата на метлата“ с автор Лени Рафаилова, предстоящо заглавие специално за Алея на книгата

13:00 Литературен кът

Издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“, с автор Бистра Божикова и илюстрации на Лусина Терзиян

18:00 Литературен кът

Поетесата Мирела Иванова, в ролята си на редактор на книгата, ще представи фентъзи епоса „Необикновени“, дебютен роман на 16-годишната Цветомира Йорданова.

11 септември (неделя)

11:00 Литературен кът

Юлия Дивизиева представя детската си книга „Дундаки“. Модератор: писателката Виолета Христова

18:00 Литературен кът

Представяне на новия роман от Диана Маркова – „Троянските музиканти“

„Алея на книгата“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Актуално