Лакиша Бенджамин идва за A to JazZ с квартет и нов албум

Лакиша Бенджамин идва за A to JazZ с квартет и нов албум

Сподели

Дванадесетото издание на A to JazZ – най-големия фестивал за градска култура и музика у нас, поставя акцент върху младото поколение музиканти от световната сцена.

Лакиша Бенджамин е сред най-нашумелите и динамични артисти в момента и ще оглави последната фестивална вечер на 9 юли.

Тя смесва традиционен джаз с хип-хоп и соул в харизматично изпълнение, а през годините е свирила редом до легенди като Stevie Wonder, Alicia Keys, The Roots, Rashied Ali, Christian Mcbride, Gregory Porter и James “Blood” Ulmer.

Публиката на A to JazZ ще чуе пиеси от най-новия албум на саксофонистката – “Phoenix”.

Албумът “Phoenix” е четвъртият, най-дългоочакван и мащабен проект на Бенджамин. Тя ще го представи със своя квартет в България само месеци след излизането му. Той е метафора за родния град на музикантката – Ню Йорк, гаснещ по време на пандемията. Лична препратка към смъртта, която едва не я застига през 2021 година, и

болезнен разказ за проблемите на расизма, неравенството и бедността.

Албумът е продуциран от носителката на „Грами“ – Тери Лайн Карингтън и включва звезден състав от гости, сред които са великата Даян Рийвс и активистът за граждански права Анджела Дейвис.

Седмици наред албумът оглавява джаз класациите, поставяйки Лакиша Бенджамин на корица в списанията Jazzwise и DownBeat.

©Elizabeth Leitzell

Тазгодишното издание на фестивала – с повече от 50 артисти и четири дни музика от цял свят, бележи

най-богатата досега програмата в историята на A to JazZ.

Също на 9 юли Bobo & The Gang ще направят ексклузивна предпремиера на новия си сборник от композиции. Той ще излезе в края на годината.

Новаторите от Clavexperience готвят запомнящо се джаз – електро – импровизационно изпълнение, а страхотният Yavi ще открие вечерта със своята банда.

@Bobo and the Gang

На фестивала ще чуем като хедлайнери легендарния Bilal, джаз – блус – соул певицата Джудит Хил и великолепната Лакиша. Към тях се включват феноменът на китарата Матео Манкузо от Италия и новаторът саксофонист от Словакия Никола Банков.

Българската джаз сцена е представена от класа по вокален джаз от Националното музикално училище на Петя Станчева заедно с биг бенда на Софийския духов оркестър под палката на Васил Делиев, както и от авангардният Евден Димитров – EVDN., младежите от Funkilicious и голямата музикална гордост – Криста.

Джудит Хил излиза на сцената на фестивала A to JazZ

Шоукейс програмата на 6-ти юли е посветен на изключителни изгряващи артисти от уърлд музиката.

Публиката ще чуе имена като Fanie Fayar (Конго – Франция), Hands in Motion (Белгия), Ephemere и Duckshell (Унгария), Belonoga (България), Alice in WonderBand (Сърбия), Argalios (Гърция) и Tumbe (Румъния). Те ще бъдат слушани не само от многохилядната публика на фестивала, но и от над 30 професионални букъри, фестивални програматори и журналисти от цяла Европа като делегати на събитието.

@Clavexperience

Като част от Европейската шоукейс платформа за изгряващи артисти Upbeat,

A to JazZ превръща сцената си в разпространител на българско и международно съдържание за европейските сцени.

Тази инициатива поставя страната ни на културната карта на Европа като динамично развиващ се пазар и разкрива потенциала й като източник на ново съдържание, както и като културна, фестивална и конгресна дестинация.

@Yavi

Четете още:

Любов към живота в ритъма на суинг: Винтидж среща с Desy and The Shiny Stockings

Концертната 2023: Най-хубавото тепърва предстои

U2 и Songs of Surrender, или интимния шепот на 40 години рок революции

Depeche Mode: Без призраци в добрата музика

Актуално

Избрано за вас