Ема Уотсън и различните ѝ лица

Снимка: Getty Images

Ема Уотсън и различните ѝ лица

Снимка: Getty Images
Сподели

Независимо дали сте фенове на фантастични поредици като „Хари Потър“ или сте почитатели на принцесите и магията на „Дисни“ – една актриса събира тези два и още много различни светове в себе си – Ема Уотсън.

Тя е малкото момиченце, което познаваме от ролята на Хърмаяни, но пред очите на всички порасна и днес празнува 34-тия си рожден ден.

Ема Уотсън придобива популярност, когато е само на 9 години, благодарение на главната роля на Хърмаяни Грейнджър във филмовата поредица за Хари Потър, където участва заедно с Даниел Радклиф и Рупърт Гринт. Участието ѝ във всичките осем филма от поредицата ѝ носи различни награди, световна слава и състояние от над 69 млн. паунда (85 млн. щатски долара).

Снимка: Warner Brothers Studios

Въпреки младата си възраст Ема Уотсън става много популярна, а

кариерата ѝ в киноиндустрията се развива бързо.

По време на не много дългата си кариера досега тя печели над 25 награди и е номинирана 35 пъти.

Уотсън е родена в Париж през 1990 г., но израства в Оксфорд с майка си и брат си. Има британски и турски корени, а родителите ѝ са адвокати, които обаче се развеждат още в детството ѝ.

Между 2011 и 2014 г. филмографията на Ема Уотсън включва „Моята седмица с Мерилин“, „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, „Блясък“, „Ной“ и „Красавицата и звярът“ на „Дисни“.

Снимка: screenrant

След края на филмите за „Хари Потър“ Уотсън

започва да търси по-зрели роли.

Първата ѝ голяма роля е в драмата „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ (2012 г.), в която играе ученичка, завършваща зимназия, която се сприятелява с депресиран първокурсник.

Впоследствие се появява в криминалната драма „Блясък“ (2013 г.), историческия трилър The Colony (2015 г.) и научнофантастичния трилър The Circle (2017 г.). Тези филми имат частичен успех в боксофиса, но Уотсън постига още един успех с игралната адаптация на „Дисни“ от 2017 г. на „Красавицата и звяра“.

Последният ѝ проект, преди да обяви, че

поставя актьорската си кариера на пауза

е „Малки жени“ на Грета Гервиг от 2019 г.

Снимка: GC Images

През май 2014 г. тя получава диплома по английска литература от университета Браун. Освен това е и сертифициран инструктор по йога и медитация.

Също така през 2014 г. актрисата е обявена за световен посланик на добра воля на UN WOMEN и стартира инициативата HeForShe. Нейната цел е  да привлече мъжете в насърчаването на равенството между половете. Работата ѝ по кампанията HeForShe ѝ носи място в списъка на TIME 100 на

най-влиятелните хора в света през 2015 г.

Актрисата не е чужда и на модната индустрия: през 2005 г. 15-годишната Уотсън става най-младата звезда на корицата на Teen Vogue.

Освен, че е актриса и модел, Ема Уотсън е

пионер в популяризирането на устойчивата мода

и е поддръжник на Good On You – мобилно приложение, което позволява на потребителите да проверяват устойчивостта на марките дрехи.

Снимка: YouTube

В свободното пък си време рисува и пише поезия.

Световната слава, която придобива още на детска възраст обаче не винаги се отразява добре на актрисата. Не веднъж в интервюта тя е споделяла, че

изпитва трудности от постоянното внимание върху себе си

и че страда от ограниченията, ноложени ѝ от ролите в киното. Дори е казвала, че не иска да бъде възпроемана единствено като актриса.

Така последният път, в който Уотсън е била на снимачна площадка е през 2018 г. след като решава да си вземе почивка. Все пак тя успокои феновете си, че паузата е временна.

Снимка: Getty Images

Докато не снима обаче Уотсън не бездейства. Освен, че се занимава с благотворителната дейност, през 2023 г. Ема, заедно с брат си, който се занимава с производство на напитки, пусна на пазара собствена марка джин – Renais. Той е вдъхновен от семейното лозе Шабли.

Макар всичко, което прави извън актьорската си кариера да е много значимо Ема Уотсън си остава звезда на червения килин и на екрана, така че с нетърпение очакваме завръщането ѝ под светлината на прожекторите.

Актуално

Избрано за вас