Музеи и светлина този уикенд

Фотокредит: Pixabay

Музеи и светлина този уикенд

Фотокредит: Pixabay
Сподели

Почивните дни отново чукат на вратата, а ние нямаме търпение да им отворим и затова бързаме да споделим какво предстои през уикенда.

Палитрата от събития е толкова многоцветна, че се чудим дали следващите 48 часа ще са достатъчни. Затова нека уикендът да започне още от днес.

Ето няколко предложения, фокусирани върху Нощта на музеите и фестивала „Лунар“, които artportal.news събра, смля и предоставя за лесна употреба:

Светлинното шоу на фестивала „Лунар“ върви по столичните фасади, а кулминацията се очаква в събота вечер. Мапингът е до 14 май.

Фотокредит: НДК

Мапингът на сградите е осъществен от редица чуждестранни и български артисти. Над 20 светлинни творби преобразят нощната София, което е с почти десет произведения повече от миналогодишното издание, посетено от половин милион зрители.

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е огряна от видео мапинг шоу с послания за планетата Земя и света на пчелите. На няколко метра по-далеч от библиотеката, хотелът Hyatt Regency Sofia е преобразен от седем артисти от България и Германия.

Цветя в стил стиймпънк провокират посетителите на градината „Кристал“ със своите интригуващи форми.

Фасадата на БНБ става „Безкрайна вселена“, а светлинният маршрут води посетителите до Държавна агенция „Архиви“, върху която са прожектирани творби на графити артистите Jah One, Mouse и Fauna.

Столичното ларго пренася зрителите на място, в което всичко е възможно. Това се случва благодарение на светлинната инсталация, която е създадена от Re:Flicker.

Мапингът на фасадата на Народен театър „Иван Вазов“ е посветен на 100-годишнината на обичания детски илюстратор Любен Зидаров.

Още за 3D мапинга на „Лунар“ ще намерите ТУК или на страницата на светлинния фестивал.

Фотокредит: Кинематограф
И понеже май напомня по-скоро за ноември, разгледайте музеите през нощта.

Повече от 50 музея и галерии предлагат богата програма от изложби, концерти, работилници, филми, организирани турове с гид.

Нощта на музеите е отворена за всички.

Вратите на Френския институт на площад „Славейков“ в столицата ще са отворени, за да се потопим в Париж – виртуално по Сена, на Айфеловата кула, в Операта Гарние и други забележителности. В 19:00 часа в събота ще има прожекцията в зала „Славейков“ на филма „Стависки“ на режисьора Ален Рене (1974).

Националният военноисторически музей (НВИМ) е подготвил атрактивна програма и вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция. Специално разработената за Нощта на музеите игра се казва „Влез в историята“. Преминавайки по пътеката на миналото, в късните часове на деня посетителите ще имат възможността да преоткрият малко известни факти за емблематични експонати. Дешифрирайки кодове и следвайки оставените следи, те ще научат нова любопитна информация и ще участват в томбола с награди.

Още за събитието ТУК.

„50 от 50“ в Националния исторически музей

НИМ в Бояна ще работи от 18.00 до 24.00 часа с последно влизане на посетители в 23.00 часа. Основен акцент в програмата е юбилейната изложба „50 от 50“, посветена на половинвековната история на музея.

Посетителите ще могат да проследят развитието на най-голямата музейна институция в България чрез експонати, снимки и документи от фондовете й. Всяка година ще е представена чрез водещо събитие.

Важно място в програмата ще заема пърформативният спектакъл „Музеят в танц“. Той ще обвърже в красив пърформанс артефакти от постоянните експозиции с езика на съвременният танц. Спектакълът дава идеята за нощна разходка в музея, в която чрез магията на танца експонатите оживяват. Всеки от 9-те танца е самостоятелен в своята композиция, а заедно те ще създадат вълшебно изживяване в Нощта на музеите. Изпълнители са младите артисти от „Куартз“ ООД.

Кулинарията и танца като арена на пороците в „Кухня“

Освен постоянната експозиция гостите ще могат да разгледат временните изложби „Духът на Паисиевата история“, „Разказ за войната“ и „Блясък и величие. Средновековна България в българските исторически филми“.

Фотокредит: Артпортал

 

В Регионален исторически музей – София може да се види „Сватбата“ – изложба, представяща традиционната сватба от Софийско с характерни детайли, градската сватба от края на ХIХ до средата на ХХ в. и как се е променила в периода на социализма.

В съботния ден ще бъде открита и Деветата годишна изложба „Археология на София и Софийско“, представяща резултатите от проучванията, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия археологически сезон.

Германия давала 5 S-класи и половин милион евро за болида на цар Фердинанд

19-ото издание на Европейската нощ на музеите съвпада с 66-тата годишнина от създаването на Националния политехнически музей.

Рожденият ден на 13-и май започва в 17:00 часа. За двойния празник е подготвена разнообразна програма, която да отговори на интересите, както на най-малките, така и на по-големите посетители.

Една от изненадите е дело на Стефан Иванов, който създава история в рисунки с изложбата „Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода“.

Кинематограф.BG ще е в Русе на 13 май, защото

никой не прекарва повече време около великите творения на изкуството в най-пазените музеи по света, от самите пазители.

Надникнете в света на творците по време на Нощ на музеите в Русе, където киното ще е на открито пред Художествената галерия в крайдунавския град. Залите на галерията ще са отворени от 15.00 до полунощ, а прожекцията на късото кино започва в 20.00 часа.

„Още един ден в музея“ в Докторска градина

Премиерата на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София на издателство „Точица“ – „ОЩЕ един ден в музея“, е планирано за 11:00 часа на 13 май. Изборът на място за премиерата на „Още един ден в музея“ никак не е случаен – Докторска градина е била и ботаническа. Това е причината тя да е пълна с редки дървесни видове. На нея също така е посветена и цяла глава от книгата.

Организаторите са подготвили викторина на представители на софийските музеи, мини-сцена „Моят музей“ за експонати-съкровища от домашните колекции и детска игра с търсене на съкровища.

Карнавалната тема е „Природата като учител“ и подробности има ТУК.

Регионален исторически музей на Пловдив се включва с две свои експозиции.

Експозицията „Съединение на България от 1885 г.” на площад „Съединение” 1 и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще отворят вратите си безплатно след 18:00 часа и ще приемат посетители до 24:00 часа.

Специалната инициатива в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще бъде откриването на изложбата „В сърцата си българското носим”, която демонстрира богатото разнообразие и красотата на българските шевици. В експозиция „Българско Възраждане” пък ще се осъществят традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането на пловдивското дружество „Родолюбие”.

Варна също се включва в Европейската нощ на музеите.

Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще работи до 23.00 часа в събота с вход свободен, японски театър Камишибай и приказно четене за деца. Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на музея, където могат да видят рицарските доспехи, представящи епохата на кръстоносните походи, както и различни видове средновековно оръжие и снаряжение, открити на бойното поле. Желаещите ще могат да влязат и в мавзолея на полско-унгарския крал Владислав Ягелончик, по-късно наречен Варненчик.

До полунощ ще работи и Музея по история на медицината, където има уникална експозиция по история на медицината. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Варненския медицински университет.

В неделя, 14 май, фестивалът „Антистатик“ казва „Браво, деца!“

Звънецът ще бие за всички, които никога не са свирили на въображаема китара в парка или в училищния двор, или не са били част от танцов състав. Представлението е специално подготвено от немския колектив LIGNA. Българската публика вече го познава от продукциите „Тайно радио“, „Опиянение и гняв“, и поредицата „Нонумент“.

„Урокът“ LIGNA ще преподава в слушалки, които всеки участник получава на място. В тях започва да звучи радио пиеса, в която се сместват разказ и инструкции за движение, така че постепенно децата превземат мястото, на което се намират – парка, улицата, площада, двора.

Идеите за този танцов спектакъл дава хореографката Джени Герц, почти забравена пионерка на модерния танц и визионер в работата с деца от началото на 20 век.

Вили Прагер, Ива Свещарова и Стефан А. Щерев: Най-голямата победа за 16 години „Антистатик“ е публиката

Актуално

Избрано за вас