Културата дава 200 хил. лева от неприетия все още бюджет в „помощ на книгата“

Културата дава 200 хил. лева от неприетия все още бюджет в „помощ на книгата“

Сподели

Министерството на културата обяви конкурсна сесия за подпомагане на книгоиздаването. Прогнозната стойност на помощта е 200 хиляди лева. Сума, която след приемане на държавния бюджет за 2023 г., ще бъде актуализирана.

Подпомагането, ориентирано към издатели, е под формата на конкурсна сесия. Творческите проекти се финансират по Програма „Помощ за книгата” за 2023 г.

Направленията са следните: „Българска и преводна художествена литература“, „Българска и  преводна хуманитаристика“, „Литература за деца и юноши“ и „Културно наследство и съвременна култура“.

До 5 хиляди лева е финансирането, което може да получи един проект.

За втора поредна годината издателите имат възможност да се ползват от програмата, чийто бюджет през 2021 г., бе двойно по-нисък.

Право да кандидатстват в конкурсната сесия за финансово подпомагане имат издателства и други юридически лица, вписани в Регистъра на културните организации по Закона за закрила и развитие на културата, в Регистъра на народните читалища и читалищни сдружения по Закона за народните читалища и в Регистъра на обществените библиотеки по Закона за обществените библиотеки.

Нямат право да кандидатстват културни институти и организации, които не са изпълнили условията по други договори с Министерството на културата.

Припомняме, че в края на миналата година, временната мярка за 9% намален ДДС на книги, вестници, списания стана постоянна.

Актуално

Избрано за вас