Дарио Салви представя забравен шедьовър в Софийската филхармония

Снимка: Софийска филхармония

Дарио Салви представя забравен шедьовър в Софийската филхармония

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

Шотландско-италианския диригент Дарио Салви, който е посветил голяма част от времето си на откриването на забравени шедьоври, връща музиката Адолф Адам на концертния подиум. Той отново избра Софийската филхармония – този път да представи музиката на балета „Гризелдис или Петте сетива“, който ще прозвучи на 22 февруари

за първи път след вековна забрава.

Солист на вечерта е сопраното Мария Йелич. Специално участие ще вземе и Националният филхармоничен хор.

Френският композитор Адолф Адам е известен със своите музикално-сценични творби. Днес най-изпълнявани са неговите романтични балети „Жизел“ (1841) и „Корсар (1856). Любими на публиката са и комичните му опери „Пощальонът от Лонжюмо“ (1836) и „Ако бях цар“ (1852). Автор е на популярната коледна песен „O Holy Night“ („О, свята нощ“).

Автор е на около

50 музикално-сценични творби,

включително на 14 балета, от които 5 все още липсват. След миналогодишното издание на „Орфа“ (1852) отново представят за първи път в съвременната история поредното бижу от творчеството на Адолф Адам – Балета-пантомима в три действия и пет картини „Гризелдис или Петте сетива“. В оркестрацията Адам добавя женски глас, тананикащ хор, хармониум и много ранна поява на бас кларинет. Световната премиера представя оригиналната ръкописна партитура,

съхранявана в трезорите на Националната библиотека на Франция,

която включва всичките сцени от първото ѝ изпълнение на 16 февруари 1848 в Театъра на Кралската академия в Париж.  Хореограф е известният Джоузеф Мазилие, либретото е на Филип Франсоа Пинел Дюманоар. В ролята на принц Елфрид танцува прочутият Петипа. В първите две години след създаването му балетът е изпълнен 13 пъти.

В „Гризелдис“ действието се развива в Бохемия и Молдова. Сюжетът представя копнежа на принц Елфрид по непозната любима. Дарио Салви се налага бързо и успешно като диригент на музикално-театралната сцена.

Той учи сопранов саксофон към Филхармонията „Санта Чечилия“, след което практикува като саксофонист и кларинетист – изпълнител и аранжор на свободна практика. Едновременно с това свири професионално бас-китара в различни оркестри. Заема длъжността музикален директор на Алпийските войски на италианската армия. Същевременно е офицер в Кралския полк на Шотландия.

Сред изпълненията на Салви са

световните премиери

на „Африканката“ на Франц фон Супе и „Морският кадет“ на Франц Рихард Жене, записите на Щраус със Софийската филхармония. Дирижира продукция на Оперния фестивал на леда в Кралската опера в Маскат. Предстоят му световните премиери на операта „Едит Кавел“ на малтийския композитор Паолино Васало в Театру Риджиал (Малта), оперетата на идиш „Счупената цигулка“ на Йозеф Румшински във Филаделфия и „Моцарт“ на Супе в Белгия и Холандия.

Салви е главен гост-диригент на Зимната опера в Сейнт Луис (САЩ) и главен диригент на Камерния оркестър Metamorphosis в Ню Йорк.

Има участия с Пражката филхармония, Чешкия камерен оркестър, Софийската филхармония, Оперния театър в Малмьо – Швеция, Моравската филхармония, Филхармоничния оркестър „Л. Яначек“, Загребската филхармония, Neue Preußische Philharmonie, Оркестър Al Chiaro di Luna в Италия и Държавната опера Русе. Хърватската преса от 2019 г. му дава следната оценка: Салви със сигурност е най-удивителният феномен, който се появи напоследък при нас. Истински майстор на диригентската палка, много изразителен, с големи жестове, съпроводени понякога с театрална мимика в контакта с оркестъра и в пренасянето на идеите си към него“. 

Актуално

Избрано за вас