Ниш сцена за втора година на „Театър на кръстопът“

Ниш сцена за втора година на „Театър на кръстопът“

Сподели

За втора година сръбският град Ниш става сцена на „Театър на кръстопът“.

От 7 до 14 септември в специална фестивална селекция там ще бъдат представени част от най-добрите премиерни спектакли, създадени на Балканите. Театралният форум „Театър на кръстопът“ се организира за втора година под ръководството на Народния театър в града. А фокусът му е изцяло върху балкански заглавия, избрани от жури – театроведи, драматурзи и мениджъри от България, Хърватска, Сърбия и Македония.

Фестивалът се осъществява под патронажа на кмета на Ниш Драгана Сотировски. В програмата му от българска страна, публиката ще види постановката на Театър Зонг „Животът е сън“ от Калдерон де ла Барка. Режисьор е Дина Маркова. И „Чудото на Свети Георги“ от Русомир Богдановски. Създадено в копродукция между Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Плевен, Народен театър Ниш и Класически театър „Йоан Славичи“ в Арад, Румъния.

В състезателната програма

и за отличията за най-добър спектакъл, най-добра режисура, актьорска игра, оригинална музика и т.н. ще се представят още:

1. „Засега всичко е ок“, авторски проект на Наташа Райкович с режисьор Снежана Тришич от Театър Крушевац, Сърбия.
2. „Денят, в който вече не бях“ от Роланд Шимелпфениг, режисьор Тара Манич, Белградски драматичен театър.

3. NOV O DOB A от Сречко Косовел, реж. Жига Дивяк,  Театър „Прешерен“ в Кран, Словения
4. „Гледайте вакуума“ от Романо Николич,  Хърватски национален театър във Вараждин, Хърватия
и
5. „Който убива Дженис Джоплин“ от Тияна Грумич по режисура на Соня Петрович, Сръбски народен театър в Нови Сад.

В последния ден на фестивала – 14 септември публиката ще има възможност да види постановката „Живот, изграден от много“. Тя е реализираня от Асоциацията на гражданите „Театър Нова крепост“ в сътрудничество с театър Нови Сад, Сърбия.

В перспектива „Театър на кръстопът“ има за цел да обособи приликите и различията в културната идентичност на балканските държави. Както и да представи град Ниш като средище за европейски и световни театрални пътища. Да създаде предпоставки за устойчив международен културен обмен и развитие на театрални практики.

International Portrait Film Fest обединява филми от цял свят

Актуално