Продадоха ръкописа на „Бохемска рапсодия“ за 1,6 млн. евро

Продадоха ръкописа на „Бохемска рапсодия“ за 1,6 млн. евро

Сподели

Ръкописът на емблематичния хит на Queen „Бохемска рапсодия“, написан собственоръчно от Фреди Меркюри, бе продаден за 1,3 млн. паунда (1,6 млн. евро). Включително таксите, на търг на аукционната къща Сотбис в Лондон тази вечер, предаде Франс прес.

Ръкописът съдържа 15 страници, изписани с молив и писалка върху хартия, пише БТА. На нея е изобразена вече несъществуващата авиокомпания „British Midland International“. Той разкрива процеса на създаване на това парче, което е можело да бъде наречено „Монголска рапсодия“.

От Сотбис бяха оценили първоначално документа на между 800 000 и 1,2 млн. британски лири (930 000 евро и 1,4 млн. евро).

Една от ръкописните бележки за песента „Бохемска рапсодия“ на Queen. Фото кредит: АP

На търга детският роял на Фреди Меркюри, на който той

композира почти всичките си произведения,

започвайки с „Бохемска рапсодия“,  пък бе продадено за 1,742 млн. паунда (2 млн. евро).

Огромната колекция от лични вещи на певеца е била поверена на близката приятелка на МеркюриМери Остин. 72-годишната Остин заяви в интервю за BBC през април, че е решила да продаде почти всички негови вещи. С основанието, че иска да  „затвори тази много специална глава в живота си“.

Сред стотиците лични съкровища на Меркюри са и непоказвани досега работни варианти на хитовете „Don’t Stop Me Now“„We Are the Champions“ и „Somebody to Love“.

Сред вещите бяха и ослепителните му костюми с пайети, прилепнали по кожата, кожените якета и пищната червена пелерина и корона, които носеше на последното си изпълнение с Queen през 1986 г. Продаваше се и колекцията му от японски копринени кимона, събрани по време на седем посещения в страната. Имаше и множество фигурки на котки. И не на последно място – колекцията му от произведения на изкуството, включваща творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал.

Фoто кредит откриваща снимка: Denis O’Regan

Актуално