Документалната поредица „6“ среща публиката с 6 художници и визуални артисти

Документалната поредица „6“ среща публиката с 6 художници и визуални артисти

Сподели

„В ателието на…“ е първата част от късометражната документалната поредица „6“, която има за цел да запознае публиката с разнообразни и интересни български художници и визуални артисти.

Първите избрани имена, които зрителите ще могат да видят

на премиерата на 22 декември в Дома на киното са Деян Янев, Вито Валентинов, Сашо Виолетов, Мария Налбантова, Петя Денева и Калина Терзиева.

„Представяме творци, които вече присъстват на културния хоризонт, без все още да са добили популярност. Които са забелязани от своите колеги, но публиката не познава достатъчно добре.

Замисълът на проекта е да срещне публиката и да популяризира

творчеството на тези хора. Искаме да представим активния, кипящ артистичен живот в София и неговото разнообразие“, споделя продуцента на проекта Катя Тричкова от „Контраст филмс“.

Режисьорът на документалната поредица „6“, Веселин Бойдев допълва – „Във време на ограничения, когато достъпът на публиката до култура е силно ограничен, такъв формат ще допринесе за решаване на този проблем. На зрителите ще бъде представено

високо стойностно, съвременно изкуство,

което напоследък се оказва незабелязано и някак си встрани. Изместено от лесно смилаемо, ниско качествено, повърхностно и далеч от културата псевдо изкуство, което залива интернет и медиите. То е подчинено на законите на комерсиализма и е основен конкурент на онова, което ние бихме нарекли „истинско, чисто изкуство“ и което искаме да промотираме.

Тази борба с комерсиализма, често е неравна.

Много от творците остават в периферията и са принудени да работят друго, вместо да се изхранват от собственото си изкуство. Затова такъв формат като „6“ е необходим, за да насочва вниманието на аудиторията към хората на изкуството“

Актуално

Избрано за вас