Артисти от 10 държави ще вземат участие в 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023

Артисти от 10 държави ще вземат участие в 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023

Сподели

Артисти от 10 държави ще вземат участие в 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023. Той ще се проведе в Стара Загора от 23 до 29 септември. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА в града Дарин Петков, директорът на Държавен куклен театър. Чуждестранните групи са от Италия, Израел, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Испания, Норвегия и Чехия. Те ще бъдат над 300 участници.

“Публиката е зажадняла да види нови неща, които никъде на друго място няма как да ги види, ако не е „Пиеро“. Самите творци горят от нетърпение и желание за изява“, каза Петков. Той посочи, че е имало

повече от 65 кандидати за участие във фестивала,

и е било „трудна селекция“. „Фестивалът тази година ще бъде една цветна палитра от различни жанрове в развитието на кукленото изкуство за възрастни“, допълни още директорът на културната институция.

Общият брой на спектаклите, които са включени в конкурсната програма на „Пиеро“ 2023, е 15.  От тях българските групи са 4, както и една копродукция на България, Германия и Люксембург. Те ще борят за призове в отделните категории и за голямата награда – бронзовата статуетка „Пиеро” на скулптора Емил Иванов.

Първия ден на фестивала ще започне с

тридневен майсторски клас/ анимационна работилница

на „КОМПОТ колектив“, който ще се провежда в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. А след това ще бъде представен монтиран видеоклип с резултатите от творческия процес. На 23 септември в Градската художествена галерия ще бъде официалното откриване на едноседмичния форум. Сред събитията ще бъде и двудневна Анимационна кинопанорама, която ще бъде открита от проф. Надежда Маринчевска, селектирала 15 съвременни анимационни филма. На нея специален гост ще бъде Теодор Ушев, който в рамките на кинопанорамата ще представи филма си „Физика на тъгата“. Форумът ще бъде открит с премиера на най-новия спектакъл за възрастни на Старозагорския куклен театър „Честен кръст“ от Робърт Аскинс с режисьор Цвети Пеняшки.

В последния ден на форума ще бъде представена книгата „Провокирай театъра: Кама Гинкас режисира“, чиито автор на предговора е Явор Гърдев. Преди закриване на „Пиеро“ 2023 г. ще бъде представен авторският концерт на Даниела Белчева „На север от изтока“.

Международното жури на тазгодишното издание на международния куклено-театрален фестивал за възрастни е 5-членно. Председател ще бъде д-р Ина Божидарова, а членове ще бъдат Ката Чато, Катарина Кокутар, Силва Бъчварова и Николай Иванов-ОМ.

Програмата на фестивала предвижда още много съпътстващи прояви и събития като изложби, семинари, уъркшоп, анимационна панорама, представяне на книги и др.

Всички желаещи да проследят фестивала могат да се запознаят с цялата програма на специалния сайт на форума.

Сцените и пространствата в Стара Загора, които ще използва „Пиеро“ 2023 са 7. Сред тях освен сцената на Държавен куклен театър са още Държавна опера Стара Загора, Градската художествена галерия, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Къщата на архитект Димов и Народно читалище „Свети Климент Охридски“.

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” е създаден през 2000 г. по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното – театър за възрастни в кукления театър.

Актуално