„Брилянтин“ на 45: тайни зад кулисите на класиката

Фотокредит: Paramount Pictures

„Брилянтин“ на 45: тайни зад кулисите на класиката

Фотокредит: Paramount Pictures
Сподели

Изминаха точно 45 години, откакто „Брилянтин“ беше пуснат по кината, превръщайки Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон в супер звезди.

Филмът, който направи световната си премиера на 13 юни 1978 г., проследява Санди Олсън (Нютън-Джон) и Дани Зуко (Траволта), докато се борят да направят връзката си работеща поради факта, че идват от два напълно различни свята. Дани е подмазвач, а Санди е добра мажоретка.

Тяхната любовна история бързо завладя сърцата на всички, превръщайки се в такъв хит,

че вдъхновява продължението „Брилянтин 2“, с участието на Мишел Пфайфър в главната женска роля, с която пробива в света на киното.

Тъй като филмът празнува важен юбилей, ето поглед към някои задкулисни подробности за създаването на мюзикъла.

Въпреки че е невъзможно да си представим някой друг да играе ролята на Санди,

Нютън-Джон първоначално отказа възможността да участва във филма.

Директорът на кастинга на филма, Джоел Търм, каза пред Fox News Digital през февруари 2023 г., че Траволта наистина е искал Нютън-Джон да изиграе неговата любов, но тя се колебае дали да поеме ролята.

Фотокредит: Paramount Pictures

FoxNews споделят, че според Тюрм покойната актриса не е била доволна от представянето си във филма от 1970 г. Tomorrow:

„Бях засрамена от последния филм, който снимах, и не искам това да се повтори“

„Тя срещна Джон и го хареса. Харесваше й ролята на Санди, но беше много предпазлива“, каза Тюрм. „По това време Оливия е огромна световна звезда и е на турне. Но всички я смятахме за перфектна за образа на Санди. Така че накрая се предаде: „Добре, добре, в такъв случай бих искала екранен тест.“ 

Нютън-Джон споделя, че е трябвало да бъде зашивана и събличана от емблематичните кожени панталони на Санди всеки ден

„Бяха толкова стари и имаше само един чифт, така че нямаше място за грешка. Едно разкъсване значеше голяма катастрофа“, написа тя. „Когато пробвах тези панталони за първи път, ципът беше счупен и дизайнерът на костюмите Алберт не искаше да ги разкъса, опитвайки се да сложи нов или да премахне стария. Вместо това щях да бъда зашивана в тях всяка сутрин!“

Фотокредит: Paramount Pictures

 

По време на интервю с Bustle режисьорът на филма Рандал Клейзър разкрива, че

сцената с шофиране със Санди и Дани е донякъде импровизирана

Докато диалогът между актьорите е по сценарий, това, което героите гледаха, беше решение в последния момент.

За да направи сцената автентична, Клайзър пуска куп трейлъри на филми от 50-те и прекарва целия ден с екипа си в търсене на подходящия, който да използва за сцената.

„Тогава видях този, в който хот-догът скача в кифличката, и казах: „Хей, мислиш ли, че можем да синхронизираме този момент с възпроизвеждането, така че да се припокрие с песента?“ Тези технически момчета измислиха как да го направят. Цифрово би било много лесно, но тогава, с лента и възпроизвеждане, не знам как са го направили. Но когато го видяхме, беше перфектно.“

Фотокредит: Paramount Pictures

Четири оригинални песни са написани за филма, включително тематичната Grease, която е откриваща. Добавени са Sandy, която Дани пее на входа, Hopelessly Devoted to You и дуета You’re the One That I Want. 

Други песни са напълно извадени от филма, включително голямото соло на Рицо (Стокард Чанинг) There Are Worse Things I Could Do, което тя пее след страха от бременност. 

Преди да постигне огромен успех и песните да станат хитове, „Брилянтин“ е хитова пиеса на Бродуей. Пиесата стартира през февруари 1972 г. и продължава до януари 1980 г. с общо 3388 представления. През 1994 г. и през 2007 г. тя се възроди на сцена.

Актуално

Избрано за вас