Райна Кабаиванска избра 14 оперни таланти за своя Международен майсторски клас

Райна Кабаиванска избра 14 изпълнители от България, Германия, Грузия, Италия, Украйна, Хърватия и Южна Корея за своя XXIII Международен майсторски клас. Това съобщават от Нов български университет, предава БТА.

Рекорден брой кандидати, сред които оперни певци с награди и дебютанти, кандидатстваха за XXIII Международен клас на Райна Кабаиванска. Вдъхновени от възможността да работят с известната оперна актриса, над 70 млади оперни изпълнители представиха своя певчески и артистичен талант.

„Много е трудно да намериш добър учител по оперно пеене. Затова идваме в България при маестра Кабаиванска“, споделя немският контра-алт Сара Мехнер. Хърватският бас Тони Нешич, възпитаник на Академията за младия певци на Ла Скала, допълва: „Искам да надграждам още повече, затова съм тук в този клас“.

Сред изпълнителите има победители от международни конкурси като баритона от Южна Корея Хе Канг, току-що спечелил голямата награда на конкурса „Вердиеви гласове“ в Италия. Както и съвсем

нови оперни дарования

като обещаващия италиански тенор Андреа Карта. България е представена от баса Божидар Божкилов, носител на почетен златен медал „100 години Борис Христов”, тенора Кристиян Христов, лауреат на конкурса „Гена Димитрова“ и базираното в Германия сопрано Кристин Иванова.

Останалите участници в конкурсното прослушване получиха възможността да присъстват като слушатели по време на майсторския клас.

При работата си с младите артисти Райна Кабаиванска ще избере състав за

централните роли в четири спектакъла

на операта „Аида“ в Софийската опера и балет. Културните събития ще се проведат от 25 до 28 януари. С тях Нов български университет ще постави началото на поредица от събития, с които ще отбележи 90-ата годишнина на Райна Кабаиванска.

Нейният XXIII-и майсторски клас ще завърши с галаконцерт на 8 октомври. На сцената на Софийската опера и балет младите певци ще представят богат репертоар с оркестъра на първия ни оперен театър под диригентството на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане на началото на тяхната международна кариера.

Генерален спонсор на фонда е „Фантастико груп“. Средства за стипендии предоставят още „Сами-М“, „Кока Кола“, Ротари Италия, Ротари България и Столична община. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Подкрепете ни

Благодарим на всеки един от вас, който е част от културната екосистема в Централна и Източна Европа и дава своя принос за нашето развитие. За да запазим съдържанието си безплатно за всички, имаме нужда от вашата подкрепа. Основната ни мисия е да развием и да допринесем за културния живот в България и за това да има своята сцена за изява.

Актуално