Райна Кабаиванска избра 14 оперни таланти за своя Международен майсторски клас

Райна Кабаиванска избра 14 оперни таланти за своя Международен майсторски клас

Сподели

Райна Кабаиванска избра 14 изпълнители от България, Германия, Грузия, Италия, Украйна, Хърватия и Южна Корея за своя XXIII Международен майсторски клас. Това съобщават от Нов български университет, предава БТА.

Рекорден брой кандидати, сред които оперни певци с награди и дебютанти, кандидатстваха за XXIII Международен клас на Райна Кабаиванска. Вдъхновени от възможността да работят с известната оперна актриса, над 70 млади оперни изпълнители представиха своя певчески и артистичен талант.

„Много е трудно да намериш добър учител по оперно пеене. Затова идваме в България при маестра Кабаиванска“, споделя немският контра-алт Сара Мехнер. Хърватският бас Тони Нешич, възпитаник на Академията за младия певци на Ла Скала, допълва: „Искам да надграждам още повече, затова съм тук в този клас“.

Сред изпълнителите има победители от международни конкурси като баритона от Южна Корея Хе Канг, току-що спечелил голямата награда на конкурса „Вердиеви гласове“ в Италия. Както и съвсем

нови оперни дарования

като обещаващия италиански тенор Андреа Карта. България е представена от баса Божидар Божкилов, носител на почетен златен медал „100 години Борис Христов”, тенора Кристиян Христов, лауреат на конкурса „Гена Димитрова“ и базираното в Германия сопрано Кристин Иванова.

Останалите участници в конкурсното прослушване получиха възможността да присъстват като слушатели по време на майсторския клас.

При работата си с младите артисти Райна Кабаиванска ще избере състав за

централните роли в четири спектакъла

на операта „Аида“ в Софийската опера и балет. Културните събития ще се проведат от 25 до 28 януари. С тях Нов български университет ще постави началото на поредица от събития, с които ще отбележи 90-ата годишнина на Райна Кабаиванска.

Нейният XXIII-и майсторски клас ще завърши с галаконцерт на 8 октомври. На сцената на Софийската опера и балет младите певци ще представят богат репертоар с оркестъра на първия ни оперен театър под диригентството на маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, ще бъдат присъдени стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България и за подпомагане на началото на тяхната международна кариера.

Генерален спонсор на фонда е „Фантастико груп“. Средства за стипендии предоставят още „Сами-М“, „Кока Кола“, Ротари Италия, Ротари България и Столична община. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Актуално