Виктор Божинов оглавява журито на Международния филмов фест в Бургас

Виктор Божинов оглавява журито на Международния филмов фест в Бургас

Сподели

Режисьорът Виктор Божинов ще е председател на журито в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Бургас, съобщават неговите организатори.

В състава на журито ще влязат още сценаристката Милица Томович от Сърбия и унгарският режисьор и сценарист Атила Хартунг

Късометражната селекция ще бъде оценявана с председател филмовия продуцент Булут Рейханоглу от Турция. Към тях се присъединяват продуцента Николай Урумов и режисьора и сценарист Петър Грудов.

Събитието за ценителите на седмото изкуство ще се проведе от 15 до 21 юли. То ще бъде открито с премиерната за България прожекция на филма на датския режисьор Мартин Скобер „Копенхаген не съществува“.

За първи път пред българската публика в рамките на фестивала ще бъде представен и дебютът на австрийския режисьор Давид Вагнер – „Айсмайер“

Лентата е създадена по действителна история и наградена от фестивала във Венеция през 2022 г.

Други премиерни за България заглавия в конкурсната програма са дебютът на Дархан Тулегенов „Братя“ от Казахстан и португалският „Първа възраст“ с режисьор Алешандро Давид.

Аниматорът Теодор Ушев ще представи международна селекция от анимационни филми, изготвена от него специално за фестивала

Ушев ще бъде във фокуса и на първата за Бургас прожекция на документалния филм на Борислав Колев със сценарист Мария Ландова – „Теодор Ушев: Невидими връзки“. Мария Ландова ще се представи и като режисьор с документалния си проект „Хала“, посветен на художничката Моника Попова.

 

Фотокредит: Личен архив

Актуално