Пловдив ще е джаз от следващата седмица

След броени дни започва второто издание на Plovdiv Jazz Summer. Фестивалът отново ще се проведе на две част в началото и в края на август в Пловдив и в близкото село Марково.

Във всяка от вечерите от 4-и до 6-и август в Лятно кино „Орфей“ ще звучи джаз музика от 21 ч.  Тази година акцент в програмата е връзката между джаза и фолклорната традиция, както и импровизационната музика. На лятната сцена, публиката ще зарадват Иво Папазов-Ибряма и оркестър „Тракия“, Антони Дончев джаз квартет с „Ева квартет“ и Destino Tango Trio: Людмил Ангелов, Кристина Вилалонга и Виктор Вилена. Билети за концертите са в продажба в мрежата на Eventim.

Пловдивската програма на фестивала започва на 4-и август с концерта на виртуозния кларнетист Иво Папазов-Ибряма и оркестър „Тракия“. Роден в Кърджали, той започва да свири, когато е още съвсем малък и повече от 50 години смесва ромската музикална култура, българския фолклор, турски, гръцки и балкански ритми, джаз и фънк. Миналата година Иво Папазов-Ибряма получи голямата награда на Международния фестивал за world и електронна музика WOMEX 2022 Artist Award.

На 05 август ще видим творческата среща на джаз квартета на пианиста, композитор и диригент на Биг бенда на БНР – Антони Дончев и „Ева квартет“ – Гергана Димитрова, София Янева, Евелина Спасова, Даниела Стоичкова. Четирите певици са част и от световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Антони Дончев създава проекта “7 Steps to the Mystery” в стремежа си да съчетае два свята на необятност – този на традиционния български фолклор и на импровизацията, музиката на момента. На сцената ще бъдат още музикантите Павел Терзийски (глас и електроника) и Мартин Хафизи (ударни инструменти), а специално за концерта в Пловдив ще пристигне гръцкият тромпетист Пантелис Стойкос.

На 6 август ще отместим поглед от българската традиция и импровизационна музиката, за да чуем Destino Tango Trio. Позната като гласа на групата Gotan Project – Кристина Вилалонга е и вокалът на този изключително интересен международен проект. Заедно с нея на сцената ще бъде забележителният и доста популярен в Европа бандонеонист – аржентинецът Виктор Вилена, наречен от „Ню Йорк таймс“ „майстор на бандонеона“. Към двамата музиканти се присъединява и прочутият български пианист – Людмил Ангелов, смятан за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Гостуването на Destino Tango Trio се реализира с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България.

Проектът е създаден под продуценството на Българския културен институт в Париж.

Хелън Мирън, Пиърс Броснан и Бен Кингсли ще участват в нов проект

Plovdiv Jazz Summer в село Марково

 

Plovdiv Jazz Summer продължава в село Марково в последните дни на август с концертите на Хилда Казасян и Мирослава Кацарова.

 

Едни от най-популярните, красиви филмови песни и музика от старото незабравимо българско кино ще чуем в програмата на Хилда Казасян „Да послушаме кино“. Тя ще прозвучи от откритата сцена в центъра на село Марково (пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“, ул. „Захари Стоянов“ № 63) на 25 август от 21:00 ч. и ще бъде със свободен достъп. Заедно с Хилда Казасян ще бъдат музикантите Христо Йоцов, Живко Петров, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, а специални гости ще са Теодосий Спасов и Васил Петров. Мултимедията, която е основен герой в този спектакъл, е подготвена от Васил Къркеланов. Аранжиментите са направени специално от Живко Петров и Христо Йоцов.

 

„След  толкова вълнуващия за мен  успех, с който премина турнето ни, съм истински нетърпелива да го изживеем отново на 25 август в с. Марково. Програмата включва едни от най-популярните песни от толкова обичаните  български филми като „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“…“, казва Хилда Казасян.

 

В тази вечер всъщност ни очакват два концерта. Вечерта ще започне в 19:30 ч. с музика на най-младото джаз поколение или с други думи, с групата “Postcard Quintet”. Неделчо Нинов – тромбон, Ралица Тонева – aлто саксофон, Вилизар Гичев – китара, Христо Минчев – контрабас и Теодор Тошков – барабани ще представят изцяло нов и авторски репертоар.

 

И тази година в програмата на Plovdiv Jazz Summer ни очаква градински концерт. След миналогодишния успех на камерните концерти, на 26 август от 21:00 ч. Мирослава Кацарова, заедно с Мирослав Турийски и Младен Димитров, ще ни поканят в уютната атмосфера на градината във вилната зона на село Марково (ул. „Панорамна“ 60), където ще представят своя проект BLUETRONIC.

 

Заглавието му подсказва, че можем да очакваме аранжименти с активното електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. „Иронично“, „Уча се да бъда с теб“, „Чудеса“, „Път към безкрайното лято“, „Парфюми“, „Летни улици“, „Боса нова за нея“ ще бъдат сред песните, които концертът ще включва. Също така обаче ще чуем кавър версии на Dance Me to the End of Love на Ленард Коен и Teardrop на Massive Attack. Създаването на реаранжирани песни с много електроника и нови бийтове е основно по идея на Младен Димитров.

Съвсем скоро предстои да бъдат пуснати билети за този концерт в мрежата на Eventim.

Гледаме 90 филма на Националния фестивал на българското кино

Актуално

Избрано за вас