Едва 1 млн. българи спортуват редовно

Снимка: Pixabay

Едва 1 млн. българи спортуват редовно

Снимка: Pixabay
Сподели

Около 1 милион българи спортуват редовно, а 55% от анкетираните в проучване на нагласите за физическа активност тренират поне един път месечно. Защо не намираме време за физическа активност и как обездвижването се отразява на здравето поясняват кардиологът Борис Славчев и Христина Николова от IPSOS.

Профилът на спортуващите включва хора в активна възраст, работещи, високообразовани, с по-високи доходи.

„Тенденцията върви в по-позитивна посока”, коментира Николова. По думите ѝ повечето хора, които нямат сериозна физическа активност, обясняват това с липсата на време.

По-често

спортуват българи до 29-годишна възраст –

до 3 пъти седмично. Според нея с напредване на възрастта намалява и активността.

Кардиологът Борис Славчев каза, че един от четирима българи спортуват редовно. Според него може да се очакват положителни тенденции в тази насока в близко бъдеще.

„Самите хора трябва да са активни, да се грижат със себе си. Когато не се вземат мерки, нещата стават катастрофални в средна възраст”, заяви той. Медикът призова хората да

правят 8000-10000 крачки дневно

и 2-3 пъти седмично да се занимават с някакъв спорт, предаде Нова телевизия.

Периодът след Нова година е добър момент да излезете и да направите малко упражнения на студено, които са свързани с по-доброто сърдечно здраве, по-силната имунна система. Установено е, че

при ходене назад се изгарят повече калории,

отколкото при ходене напред, като същевременно се укрепват мускулите на гърба. То е особено препоръчително за хора с проблеми с коленете, тъй като намалява натоварването на колянната става и същевременно увеличава гъвкавостта на сухожилията. Освен това, може да даде тласък и на мозъка ви.

Актуално

Избрано за вас