Свободно време: 5 идеи за забавен и пълноценен уикенд (с или без деца)

Свободно време: 5 идеи за забавен и пълноценен уикенд (с или без деца)

Сподели

В последния работен ден за тази седмица е време да погледнем към предстоящите два почивни дни и начертаем план-програма. Синоптиците обещават дъждът да спре, снегът да е последен за сезона, а живакът да се покачи до почти пролетни температури.

Ето и петте предложения на Артпортал за забавен, пълноценен и артистичен уикенд (в София):

фотокредит: Дюкян Меломан
Месечен винил базар

Събота е ден за пазар! В Дом на киното целия ден е посветен на месечния винил базар, където ценителите на кристалния звук могат да намерят безброй музикални заглавия.

Архитектура и забавна детска работилница

Седмица преди традиционния парад на куклите на ул. „Гурко“, Софийският куклен театрален салон организира ателие и уъркшоп за малки и големи. Събитието е изцяло с вход свободен и ще се проведе в дома на културата „Красно село“ между 14.30 и 16.30 часа.

В сградата на Съюза на архитектите в България е време за нова поредица от заниманието на „Детската архитектурна работилница“. Темата тази седмица е „Какво държи моста стабилен над реката“. Децата ще разгледат интересни примери и ще експериментират с различни по форми конструкции, тествайки ги на различни натоварвания. Накрая всеки ще си направи собствен мост от клечки за сладолед. Минимална възраст за участие е 6 години.

Чародеят на българския театър

На следващия ден, неделя – 19 март, Софийският театрален салон ще отдаде почит на обичания от поколения български актьор Апостол Карамитев (1923-1973), като отбележи 100 години от рождението му. На сцена „Апостол Карамитев“ в Народния театър, ще бъде излъчен документалният филм за живота и кариерата на актьора, след което ще се проведе среща разговор с неговия син – Момчил Карамитев, който е сценарист, режисьор и оператор на лентата. Събитието ще бъде със свободен вход, а инициатор е Съюзът на артистите в България.

фотокредит: Съюз на артистите в България

Събитията, с които ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на актьора не спират и през следващите дни. За 28-те платна, илюстрирайки живота на актьора рицар, Артпортал разказва в своя статия ТУК.

Актьори срещу поети

От 19.00 часа на сцената на театрална работилница „Сфумато“ излизат „Актьори срещу поети“ за поредна „смъртоносна“  битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение като монолог.

Атанас Вълов е участник в „Актьори срещу поети“ на 18 март. фотокредит: Сфумато

Водещ ще е Анета Иванова. В отбора на актьорите влизат: Антония Кундакова, Веселин Петров, Живко Симеонов, Преслав Търпанов, Стефани Андонова и Яна Божанин. В отбора на поетите ще четат: Атанас Вълов, Калина Стоянова, Мария Гетова, Палми Ранчев, Христо Мухтанов и Яна Монева. Публиката решава изхода от своеобразната словесна схватка.

Музейко в света на изкуствата

Точно в 10.00 часа в неделя Музейко кани най-малките в света на изкуствата. Авторката на „Лиска“ Петя Евлогиева ще ги пренесе в забавния свят на оранжевата лисица, който е изпъстрен с приключения и смешни случки.

Керамикът Мариела Иванова ще подбуди интереса на децата към изкуството на моделирането и провокира да изработят свой герой от пластилин. Митко Еленски пък ще разказва за света по ноти и заедно с посетителите ще сътворят нова песен. В планетариума най-любопитните ще открият пътят от Земята до Космоса и ще се разходят из Слънчевата система, за да научат каква приказка се крие зад съзвездията над нас. Програмата включва още „цифрорибар“ и „стоп-кадър“ анимация за деца на 8 и повече години.

5+ за наваксване

Ако сте почитател на актьора Джон Малкович, но все още не сте посетили изложбата в Квадрат 500 с 61 цветни и черно бели фотографии, в които звездата се превъплъщава в образите на известни личности, може да го направите до края на  април. Фотографът Сандро Милър и актьорът пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от XX и XXI век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“. Повече прочетете ТУК.

А ако предпочитате уюта на дома и компанията на удобния диван, дигиталната стрийминг платформа 7arts.bg е чудесен начин да се отдадете на кино, театър, опера, балет или Stand-up comedy както от България, така и от света.

Актуално

Избрано за вас