Платформа ще защитаваща артисти от изкуствения интелект

Фото кредит: PA MEDIA

Платформа ще защитаваща артисти от изкуствения интелект

Фото кредит: PA MEDIA
Сподели

Бьорн Улвеус, който заедно с колегите си от ABBA е продал стотици милиони записи по света, обедини усилия с ООН, за да привлече вниманието на творците към авторските права в епохата на дигиталните технологии и изкуствения интелект, съобщи АФП.

В Женева бе поставено началото на платформата CLIP (Creators Learn Intellectual Property), която

ще бъде достъпна безплатно на шест езика

от началото на 2024 г., пише БТА. Целта ѝ е да помогне на авторите да защитават по-добре правата си и да получават справедливо възнаграждение за работата си.

Индустрията се нуждае силно от CLIP, тъй като изкуственият интелект заплашва да залее пазара с песни, създадени въз основа на вече съществуващи произведения на артистите, смята Улвеус.

По думите му създаденото от хора и създаденото от изкуствения интелект да трябва да се отдели. Според него в противен случай

музикалната индустрия ще бъде разрушена,

каза той на пресконференция в централата на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

Той даде пример с балада в стила на ABBA, изпълнена с гласа на Франк Синатра, генериран от изкуствен интелект.

Трябва да се намери решение за компенсиране на творците, чиито каталози се използват от технологията, категоричен е Улвеус.

Първата версия на платформата CLIP ще бъде с фокус върху музикалната индустрия и ще позволи на потребителите да открият различните участници в процеса на маркетинг на песните и те да ги запознаят с правата на създателите на музика.

„Важно е да подкрепим създателите на музика, за да опазим богатството на всяко общество и всяко страна. Трябва да направим всичко по възможностите си, за да могат те да получат дължимото признание и справедливо заплащане. Важно е да могат да се развиват в работата и приноса си към обществото“, каза в изявление генералният директор на WIPO Дарън Танг.

Фото кредит: PA MEDIA

Актуално

Избрано за вас