Сборникът „Ходене по буквите“ откроява връзките между литературата

Снимка: Фондация "Прочети София"

Сборникът „Ходене по буквите“ откроява връзките между литературата

Снимка: Фондация "Прочети София"
Сподели

Първият том от сборника „Ходене по буквите“ от Марин Бодаков излезе от печат.  Той съдържа избрани статии от едноименната колонка във вестник „Култура“, писани през периода 1997-2013 г.  Сред тях има литературни рецензии за български и преводни книги, анализи на събития и коментари по важни дебати.

Премиерата на „Ходене по буквите“ ще бъде на 21 декември от 18:30 ч. в Културния център на СУ – театралната зала „Алма Алтер“.

„Това е книга, която

откроява връзките между литературата,

писана на български език, и преводната литература, която развива и езика, и средата. Това е сборник с литературни предсказания за книгите, които остават и след конюнктурния си живот“, отбелязва Силвия Чолева в предговора на книгата.

Според Зорница Христова, която заедно с Надежда Радулова е съставител и редактор на „Ходене по буквите“, „това е една доста смешна и смела книга, която не пропуска да спомене безобразните грешки“. Тя е на мнение, че творбата е подходяща за всеки, „който се интересува как „сегашното“ на българската литература се превръща в минало и как това минало на свой ред формира всяко следващо „сегашно“.

„Това е книга за онези, които искат

да си припомнят как се задават въпроси –

важните въпроси“, категорична е тя.

По време на създаването на книгата двете избират много малко от огромното критическо наследство на автора. Те са се постарали да съберат разнородни текстове, „обхождащи“ буквите по различни начини.

Снимка: Фондация „Прочети София“

„Включвали сме и текстове, които не са в едноименната колонка, Особено са ни радвали вътрешните връзки, намерени между различни заглавия“, казват още те.

Двете съставителки отправят специални благодарности към художника Кирил Златков.

„Ходене по буквите“ е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Критика“. Партньор на премиерното събитие е Културен център на СУ.

Актуално

Избрано за вас