Кинофестивалът „Златната липа“ отличи „Гражданинът светец“ за най-добър филм

Снимка: Златна липа

Кинофестивалът „Златната липа“ отличи „Гражданинът светец“ за най-добър филм

Снимка: Златна липа
Сподели

Голямата награда на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 за най-добър филм се присъжда на копродукцията от Грузия, Франция и България

„Гражданинът светец“ на режисьора Тинатин Кайришвили,

който е автор и на сценария. Това стана ясно на официалната пресконференция на международното жури в последния ден на кинофорума.

„Според мен този филм е изключително добър и артистичен. Той е истински арт хаус, направен в традициите на доброто старо грузинско кино.

Филмът е заснет по умопомрачително добър начин

в черно-бяло от нашия оператор Крум Родригес, който има българо-аржентински корени“, каза председателят на журито Геновева Димитрова.

Снимка: Златната липа

Наградата „Златната липа“ 2024 за най-добра женска роля получава актрисата Ели Скорчева за ролята ѝ на пенсионирана учителка, която попада в клопката на телефонна измама във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

Наградата за най-добра мъжка роля спечели Янис Фриш, изпълнил главната роля във филма „Стиснати юмруци“ на режисьора Вивиан Гофе от Белгия. Наградата му се присъжда

за проявения ярък талант

и постижението да просветли мрачната тематика.

Ели Скорчева на премиераата на „Уроците на Блага“ на „Златната липа“; Снимка: Златната липа

Филмът „Стиснати юмруци“ донесе награда „Златна липа“ и за неговия режисьор – Вивиан Гофе. В мотивите си журито посочва професионалния и разтърсващ подход към човешкото в най-мрачната му форма и за начина, по който режисьорът е противопоставил надеждата на тъмнината.

Наградата на публиката,

която се присъжда за първи път,

отива при „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. Тя беше определена чрез гласуване с талони от посетителите на прожекциите.

Международното жури на „Златната липа“; Снимка: Златната липа

Наградата на Съюза на българските филмови дейци се присъжда на филма „Изгубена държава“ от Сърбия, Франция, Люксембург, Хърватия.

Директорът и създател на фестивала „Златната липа“ Магдалена Ралчева посочи, че

програмата тази година е била изключително наситена

и е преминала при голям интерес и пълни зали. Над 10 от филмите бяха представени преди и след прожекциите от техните автори, които оставаха, за да разговарят със зрителите и да отговарят на техните въпроси. „Това е традиция, която фестивалът ще запази и занапред“, обеща Ралчева.

Актуално

Избрано за вас