Тъмната страна на кей-поп индустрията – защо любовните връзки са забранени

Аespa; Снимка: SM Entertainment

Тъмната страна на кей-поп индустрията – защо любовните връзки са забранени

Аespa; Снимка: SM Entertainment
Сподели

„Не получаваш ли достатъчно любов от почитателите? Защо реши да предадеш феноветe си?“ – пред тези въпроси се изправи певицата Карина (23 г.) от кей-поп групата „Еспа“, след като южнокорейски медии разкриха, че има приятел. Връзката на изпълнителката с местен актьор беше потвърдена от мениджърските агенции и на двамата, което

предизвика остра реакция

от повечето от почитателите на момичешката група „Еспа“.

Снимка: X

Гневните фенове изпратиха електронен билборд до агенцията на Карина, от който задават въпросите и искат извинение от певицата. „Моля, извинете се директно. В противен случай ще станете свидетели на намаляващи продажби на албуми и празни места на концертите“, се казва още в посланието на почитателите към певицата. Снимка на билборда бе публикувана в южнокорейско издание, пише БТА.

Вокалистката, чието истинско име е Ю Джи-мин, е част от „Еспа“ от създаването на групата през 2020 г.

Момичетата дебютираха със сингъла Black Mamba.

Миналата година албумът на кей-поп формацията My World постигна голям успех. От него бяха продадени над 2,1 млн. екземпляра само в Република Корея, припомня Би Би Си.

Карина покорно изпълни желанието на публика си – разкая се, собственоръчно написа писмо и го публикува в профила си в Instagram, с което поднесе извинения и обеща „да излекува раните“, които е нанесла на феновете си.

Певицата има 12,7 млн. последователи в Instagram.

Някои от тях обаче проявиха разбиране към желанието на младата жена да има живот и извън „Еспа“, като изразиха подкрепата си с публикации. Но по-голяма част от феновете се почувстваха обидени, че трябва да делят любовта на певицата с нейния приятел.

Карина; Снимка: Vogue

Нямат ли право кей-поп звездите на личен живот, на романтични връзки? Оказва се, че не е лесно, когато става въпрос за изпълнители от Република Корея и в известна степен от Япония, отбелязват световни медии.

Феновете издигат в култ музикалните си любимци, а звукозаписните компании

целенасочено им изграждат образ на достъпни, необвързани личности.

Стратегия, която вече доказа, че е печеливша…

С подписването на договор с мениджърските компании изпълнителите приемат строги правила, с които се съобразяват и напълно се отдават на професионалното развитие и налагане на творчеството им – първо на местно, а след това и на световно ниво.

Не е случайна забраната за любовни връзки –

лейбълите се притесняват, че интересът на почитателите може да намалее, ако не те, а някой друг ангажира вниманието на даден изпълнител, съобщава Си Ен Ен.

Снимка: SM Entertainment

„Те искат да продават идоли, които изглеждат  поне въображаемо, романтично достъпни. Да се създаде илюзия, че феновете могат да си представят, че имат възможност да поддържат някаква форма на социална връзка със своя любимец“, обяснява пред Би Би Си социологът Патрик Уилямс от Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

Кей-поп индустрията разчита на многобройните отдадени на музикалните си любимци фенове, които

очакват цялото внимание на изпълнителите.

Почитателите участват активно в популяризирането на певците. Те дори финансират със собствени средства рекламни кампании на турнета или нови продукции на идолите си, разказват експерти пред Си Ен Ен.

Преди около десетина години в южнокорейските мениджърски агенции, работещи в кей-поп сферата, масово забраняваха на изгряващи звезди да поддържат любовна връзка или

дори да притежават лични мобилни телефони,

за да се избегнат скандали и разочарования на почитателите.

Аespa; Снимка: SM Entertainment

Компанията JYP Entertainment, която стои зад популярни групи като „Туайс“ и „Стрей кидс“, се придържа към строга политика, която

забранява на артистите да излизат на срещи

през първите три години след дебюта си, писа в. „Индипендънт“.

Карина от „Еспа“ съвсем не е първата певица, дръзнала да наруши правилата. Миналата година в подобен скандал се замеси и Джису от групата „Блекпинк“. Тя открито сподели любовния си живот и предизвика буря в звукозаписната индустрия. Певицата обяви, че има връзка с актьор, което принуди мениджърските агенции и на двамата да помолят за подкрепа и разбиране.

Актуално