Световната сензация Якуб Юзеф Орлински идва с концерт в София

Снимка: Honorata Karapuda

Световната сензация Якуб Юзеф Орлински идва с концерт в София

Снимка: Honorata Karapuda
Сподели

Полският артист Якуб Юзеф Орлински с две номинации за „Грами“ ще представи рецитала „Красота и думи“ пред българската публика на 13 февруари в зала „България“ по покана на Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events.

 Якуб Юзеф Орлински е един от най-харесваните и модерни световни артисти в класическата музика. 33-годишният поляк притежава

най-високия и рядко срещан мъжки певчески глас –

контратеноровият, който в съчетание с неговата невероятна харизма и безспорен талант, му отреждат водещо място сред оперните звезди, печелейки му хиляди международни почитатели. Въпреки младата си възраст, той вече има 6 записани албума.

Списъкът му с награди също е завиден, а само преди броени месеци, през юни 2023 г., спечели отличието „Певец на годината“ с предпоследния си албум Farewells на едни от най-авторитетните награди за класическа музика Opus Klassic. На концерта си в София изпълнителят ще представи някои от композициите, включени във Farewells.

Снимка: Honorata Karapuda

Орлински вече има и две номинации за „Грами“. Първата е през 2021-а в категорията „Най-добър оперен запис“ за изпълнението му в „Агрипина“ от Хендел заедно с международния оркестър Il Pomo d’Oro. В него концертмайстор е българската цигуларка Зефира Вълова. Година по-късно той отново получава „Грами“ номинация в същата категория. Този път за изпълнението му в продукцията „Евридика“ на „Метрополитън опера“ в Ню Йорк.

Организаторите са подготвили изключително разнообразна програма за родната публика. Тя включва както песни на съвременни полски композитори, така и утвърдени барокови композиции на

майсторите в жанра Хенри Пърсел и Георг Фридрих Хендел.

Рециталът „Красота и думи“ е четвъртият поред концерт от първия сезон на цикъла „Съкровени гласове“, реализиран от оперната прима Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Events.

„Пяла съм с Яkуб Орлински във Франция преди няколко години.

В него има нещо специално като артист,

защото представя класическата музика по нов и интересен начин, с което привлича по-младата аудитория навсякъде по света. Това търсене на различното е особено важно за нашето изкуство, за да се отвори към новите поколения и съм изключително щастлива, че българската публика ще има възможност да се наслади на музиката му“, споделя Соня Йончева.

Актуално

Избрано за вас