Среща с най-голямата птица в света – щраус

Снимка: ostrichfun.com

Среща с най-голямата птица в света – щраус

Снимка: ostrichfun.com
Сподели

Щраусът е една от най-древните и големи птици в света, която обаче не лети. Тя е приспособена към живот в пустинни и полупустинни области, но се оказва, че може да живее и на територията на България. Това открива Елмира Димитрова, която създава ферма за черни африкански щрауси. Мястото, на което можете да се срещнете с тези интересни животни, е Ферма за Щрауси в град Долна баня.

Историята сочи, че антрополози намират на устието на река Нигер скелет на черен африкански щраус, което доказва

съществуването му  още преди 12 милиона години.

Яйцето на щрауса е изключително голямо и с много дебела черупка. Дори да го изпуснете, може би няма да го счупите. Ще ви трябва бор машина, за да си спретнете един омлет. Не само един обаче – ще можете да направите около 20 омлета, защото едно щраусово яйце се равнява на 35 кокоши. Самият жълтък като текстура е по-маслен и по-наситен. А всяка женска снася едно яйце на три дни.

Снимка: ostrichfun.com

Щраусът има цветно зрение. Може да вижда на периметър 360 градуса, има чревен тракт повече от 40 метра. Кракът им наподобява динозавърския. Имат много силно развит слух и зрение.

Тези интересни птици

развиват скорост до 70 км/час.

Хубаво е да не сте на пътя на разярен щраус. Обикновено мъжкият може да се ядоса от страх. Това се случва, когато чувства застрашаване към себе си или към женската. Тогава опъва врата си и започва да тича паникьосано. Ако ви ритне, е почти невъзможно да оцелеете. Но за да се стигне до там, трябва много да го ядосате.

Щраусите са и много учтиви и любознателни птици. Ако ги посетите, облечени в яркояжълто, цикламено или оранжево, те със сигурност

биха ви прегърнали и клъвнали,

но ще бъде от любов. Ако пък носите красиви накити и лъскави предмети, птицата може да реши да ги прибере на сигурно място в стомаха си.

Чували ли сте за танц на любовта?

Мъжкият щраус определено знае как да впечатли женския представител на този вид. Сексуалността на тези птици е много силно развита и те доста често се чифтосват и то не с цел оплождане, а просто за забавление. До 18 пъти на ден щраусите могат да се отдават на удоволствие.

Снимка: ostrichfun.com

Откъде идва изразът

„заравяш си главата в пясъка като щраус“?

Този фразеологизъм ние хората тълкуваме като страх или чувство за вина, но истината е, че щраусът може да постъпи така само ако търси вода.

В Долна баня можете да се срещнете и с други щраусови птици, известни като нандута и емута. Освен да видите, погалите, нахраните, прегърнете три метровите птици, ще можете да вкусите и вкусните щраусови омлети, както и специален десерт – крем карамел.

Фермата „Щраусово забавление” се намира на 70 км. от София , на 2 км. от град Долна Баня по пътя за Пчелински Бани и на 20 км. от Боровец. Струва си да се срещнете с щраус.

Актуално

Избрано за вас