Ежедневното излагане на слънце – приятел или враг на организма

Снимка: Pixabay

Ежедневното излагане на слънце – приятел или враг на организма

Снимка: Pixabay
Сподели

Често чуваме за рисковете от прекомерното излагане на слънце. Макар да е вярно, че слънчевите изгаряния и ракът на кожата са реални заплахи и че

слънцезащитният фактор е от съществено значение,

излагането на слънчевите „бани“ имат и положителни ефекти. Ако осигурите на кожата си достъп до здравословна доза слънчеви лъчи, вероятно веднага ще почувствате някои осезаеми ползи. Ето пет начина, по които слънцето може да повлияе на психическото и физическото ви здраве.

Повишени нива на витамин D

Витамин D има някои важни функции в организма. Той спомага за намаляване на възпаленията и модулира клетъчния растеж. Освен това, е много трудно да си набавим достатъчно количество само от хранителни източници. Слънцето е

най-добрият естествен източник на витамин D

и са необходими само 5-15 минути на слънчева светлина няколко пъти седмично, за да се забележи разлика. Излезте навън и изложете ръцете и лицето си на прякото слънце, за да поемете от този необходим витамин. Само не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, ако ще бъдете навън повече от 15 минути.

Подобрено настроение

Оказва се, че „слънчевото настроение“ е нещо повече от израз: Изследователи от университета BYU са установили, че през сезоните, в които са по-малко изложени на слънце хората изпитват повече психични смущения. Наличието на

слънчева светлина оказва по-голямо влияние върху настроението,

отколкото валежите, температурата или който и да е друг фактор на околната среда.

Слънчевите лъчи повишават серотонина и помагат да се предотврати сезонното афективно разстройство (депресия, свързана със сезоните). Излагането на слънце може да помогне и на хора с тревожност и депресия, особено в комбинация с други лечения.

По-качествен сън

Серотонинът, който си набавяте от слънчевите лъчи, не само подобрява настроението ви – той може да ви помогне и за по-спокоен сън през нощта. В тандем с него работи мелатонинът – химично вещество в мозъка, което ви приспива. Слънцето помага на тялото ви да произвежда и него.

По-силни кости

Спомняте ли си как споменахме, че витамин D прави някои доста важни неща за тялото ви? Ниското съдържание на витамин D е свързано с болести като остеопороза и рахит, а една от най-специфичните ползи от витамин D е укрепването на костите и зъбите.

Колко витамин D ви е необходим? За възрастни се препоръчва дневен прием от 4000 единици (или IUs). Въпреки че приемът на калций също е от решаващо значение за здравината на костите, достатъчното количество слънце помага на тялото ви да го усвои.

Понижава на кръвното налягане

Когато слънчевата светлина попада върху кожата ви, тялото ви освобождава в кръвта азотен оксид, пояснява tricitymed.org. Това съединение понижава кръвното налягане и подобрява здравето на сърцето. Поддържането на здравословно кръвно налягане може да

намали рисковете от сърдечни заболявания

и инсулт. Чувството на релаксация също може естествено да понижи кръвното налягане. Повишаването на щастието ви чрез попиване на лъчите също помага за поддържане на ниско налягане.

Слънцето може да бъде най-добрият приятел на тялото ви. То не само подобрява настроението ви и може да бъде ефективна част от лечението на депресия и сезонната депресия, но лъчите му имат осезаеми ползи за физическото ви благополучие.

Актуално

Избрано за вас