Avicii – споменът за младия диджей остава и на хартия

Снимка: Björn Terring/Avicii Music AB

Avicii – споменът за младия диджей остава и на хартия

Снимка: Björn Terring/Avicii Music AB
Сподели

На 20 април 2018 г. светът загуби една музикална суперзвезда – оглавяващия класациите шведски диджей Avicii. Едва 28-годишен, той трагично отне живота си по време на почивка в Оман.

„Липсва ми всяка минута“, споделя баща му Клас Берглинг в откровен видеоразговор. „Разбира се, говоря с него всеки ден. Но – прави пауза – признавам, че понякога му се ядосвам. Защо го направихте? Защо ни напусна?“

Хитът от 2011 г., в който радостно се семплира припевът „good feeling“ на Etta James, катапултира 22-годишния тогава швед до поп звездата.

Снимка: Getty Images

През следващите пет години клубната танцова музика се превърна във вездесъщи жанр, известен като EDM. Според сведенията Avicii печели по 250 000 долара (180 000 паунда) на вечер по време на турне.

Но на 26-годишна възраст той се оттегля от концертите.

В  обръщение до феновете си той споменава за физическото и психическото си здраве, без да описва в подробности пълния обхват на борбата си. Той е страдал от тревожност, панкреатит, пристрастяване към алкохол и болкоуспокояващи.

Въпреки периода на възстановяване – продуциране на музика далеч от светлината на прожекторите – Тим (истинското име на Avicii) продължава да се бори с вътрешните си демони в търсене на екзистенциални отговори за живота си. Две години по-късно тъмнината го надвива за последен фатален път.

Сега семейството му иска светът да опознае Тим отвъд светлините на сцената. Те издават книга със снимки в негова чест. Това е част от усилията на семейството да стартира разговор за кризата с психичното здраве сред младите хора.

Клас, който внимателно подбира снимките от детството на Тим до живота му на суперзвезда, обясни намеренията си.

„Искаме да помогнем на хората да видят отвъд славата на Avicii. Затова и нарекохме посмъртния му албум „Тим“.

Снимка: Hillergen Andreas/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Размишлявайки върху дълбоката връзка, която феновете все още изпитват, Клас казва: „Тим означаваше много за младите хора – музиката му, текстовете му и неговата личност.

Тим става известен, като публикува песни онлайн. През 2008 г. той приема името Avicii – препратка към будистките нива на ада. Оказва се, че собственото му име е заето в MySpace.

Подписал за кратко с диджея на BBC Radio 1 Пийт Тонг. По-късно печели конкурс за таланти и привлича вниманието на диджея Laidback Luke.

Тим обаче се бори с тревожността още от ранна възраст. Той често има катастрофални мисли и се страхува, че има рак. Употребата на канабис го води до страхове и дисоциация. След няколко срещи с психолог Тим се почувствал по-добре.

Турнето обаче изострило тревожността му.

Едно текстово съобщение в биографията на Тим от 2021 г. разкрива опасенията на Клас: „Здравей, Тим, надявам се вдъхновението ти да е достатъчно за това огромно турне. Човек има нужда да направи малка пауза и да подиша, но това е твой избор. Целувки и прегръдки. Твоят старец“.

Забързаният график оказва своето негативно влияние. „Levels“ събира близо 20 милиона гледания в YouTube преди официалното си пускане. Турнето на Avicii включва изпълнения в САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Азия. Tой често правеше по няколко концерта в различни градове в един и същи ден.

Снимка: Cim Ek/Avicii Music AB

За да успокои нервите си, Тим посяга към алкохола. „Открих магическия лек да изпия няколко питиета преди да изляза на сцената“, казва той в документалния филм „Avicii: Истински истории“.

През 2012 г. той тръгва на турне из САЩ. Пиенето му предизвиква стомашни болки, което води до хоспитализация и предписване на опиати. Така започва цикъл от здравословни проблеми и пристрастяване. На следващата година в Австралия панкреатитът му се връща, но той отказва отстраняване на жлъчния мехур, за да избегне отмяната на още дати. Отново му предписват опиати. В крайна сметка апендиксът му се разкъсва, което налага операция.

До 2015 г. психическото му състояние се влошава, като

злоупотребява с хапчета, има изблици на гняв

и хаотично поведение. Въпреки че обещава, че вторият му албум „Stories“ ще бъде най-добрият му, борбата му със зависимостите води до забавяния, нихилизъм на сцената и сблъсъци с папараци. Тогава близките и мениджърите му решават, че е дошъл  моментът да се прибегне до рехабилитация, предаде BBC.

Снимка: Private/Avicii Music AB

Avicii, който винаги е бил упорит, изглеждаше объркан, мислейки, че го критикуват, въпреки че работи безкрайно. След часове на съпротива той се съгласява на рехабилитация. След рехабилитацията диджеят се бори да избяга от това, което описва като „машината, която беше Avicii“. Малко по-късно той слага край на живота си.

След смъртта му семейството му създава фондация на негово име. Тя финансира национална гореща линия за превенция на самоубийствата в Швеция. Правителството пък работи по законодателство за по-добро разследване на самоубийствата. Това е част от 50-годишния план на Клас да затвърди наследството на сина си.

След смъртта на Avicii арената в Стокхолм е преименувана на Avicii Arena. Kонцертите „Together for a Better Day“ също продължават да са в негова памет.

Актуално