14 000 заглавия очакват своите читатели на Пролетния панаир на книгата

Над 80 събития с автори от България и чужбина влизат в програмата на Пролетния панаир на книгата в пространството пред НДК.

Тази година изложението поставя рекорд, включвайки над 14 000 заглавия от 144 издателства.

Паралелно се провежда и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, като тази година той минава под знака на #каузаГРАМОТНОСТ. Кампанията е инициирана от асоциация „Българска книга“ и е с фокус към най-малките читатели.

„Книгата не е просто прозорец към света. Казват, че книгите не могат да променят света. Книгите обаче могат да променят хората, а хората могат да променят света“, сподели на откриването на панаира министърът на културата Найден Тодоров.

„Ще си позволя малък цитат от „Времеубежище“: „Когато времето е точно, мястото е различно. Когато мястото е точно, времето е различно“.

Книгите обаче ни дават възможността да бъдем в точното време на точното място.

Времето е настоящето, мястото е тук и сега, в България. Това е мястото и времето, в което ние можем да променим нашето бъдеще и можем да променим бъдещето за нашите деца. Тази промяна започва с четене“, коментира още Тодоров.

„Да си четящ или грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме и знание, което все повече ще се цени“, заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на събитието. „Убеден съм, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово ще бъдат ценени, търсени и предпочитани“, допълни той.

Според министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, събития като това

популяризират не само книгата, но и душата на автора

„Не мога да си представя в съвременното обществото, където сме предизвикани от съвременните технологии, от ChatGPT, какво би се случило, ако изчезне книгата. Това означава да забравим за печатната машина. Това означава да забравим за авторите, които искат тяхното слово да бъде читаемо. Да бъде читаемо на хартия, да се усеща чрез мириса на буквите върху хартията. Книгата е важна не само за образованието. Книгата е важна за възпитанието“, каза той.

„Всеки от нас носи по една свещ, по една свещ на просветата, грамотността, културата. И всички днес сме се събрали, за да може тази свещ да се превърне във факел. За да може тази свещ да се превърне в програма, с която

ние да насърчаваме четенето, да развиваме литературата и да се борим за грамотността,

защото това е нашето бъдеще. Това е бъдещето на децата ни“, коментира по време на откриването Десислава Алексиева. Тя е председател на управителния съвет на асоциация „Българска книга“, която е организатор на събитието. „Когато ние се намираме в постоянна политическа, обществена, морална криза, книгите са убежището. Те са убежище за нас, за да можем ние да израснем възвисени от тях“, допълни тя пред БТА.

Сред присъстващите на събитието бяха още заместник-министрите на културата Марина Василева и доц. Пламен Славов, Антония Пенчева от Съюза на преводачите в България, директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова, и др. Изпълнения на сцената на фестивала представиха децата от вокално-театралната формация „Врабчета“.

Актуално

Избрано за вас