„Адам дава имена на животните и растенията“ в изложба

„Адам дава имена на животните и растенията“ в изложба

Сподели

Преди броени дни, в галерия Little Bird Place, се откри самостоятелната изложба на Любен Домозетски „Адам дава имена на животните и растенията“. Тя ще може да бъде видяна до 17 март на адреса на пространството ул.“11 август“ 7 в София.

„Адам дава имена на животните и растенията“ е

петата самостоятелна изложба на художника и изкуствовед,

представяща произведения, създадени през последните 6 месеца. За разлика от всички предходни изяви на автора, в които преобладава темата за научната илюстрация, в настоящия проект Любен Домозетски насочва своето внимание към произведения, доближаващи се повече до традициите на иконописта.

В „Адам дава имена на животни и растения“ отново присъстват неизменните растения и животни, които винаги силно са го интересували, но те са решени в нов визуален контекст, с нов поглед.

В произведенията се засягат теми като култивирането, за

първи път в живописта на автора се появяват саксийни растения,

но също и така продължение на интерпретациите на библейски теми и мотиви, размишления върху определението „иконно“ и „олтарно“. Също така въпросътза възприемането на собственото тяло, изкушението, противопоставяне на земното и небесното. В част от творбите художникът развива започнатата в предходната си изложба

интерпретация на керамични произведения и пресъздаването им в живопис

Освен преобладаващите работи с темпера върху дърво – особено характерни за творчеството на Домозетски, са представени и експерименти с акварел, рисунка и маслена техника.

Името на изложбата е възприето от наименованието на една от представените творби, имаща ключово място в разбирането на основните стилово-пластични и иконографски източници, които оказват влияние върху творчеството на Домозетски, и помагат да бъде намерен

ключ към често пъти силно зашифрованите му послания.

Любен Домозетски определено е сред най-интересните за следене от професионалисти и любители визуални артисти у нас. Освен преподавател в НХА, от 2015 г. той е част от екипа уредници на Софийска градска художествена галерия. Сред основните му интереси са научната илюстрация и живописта. През лятото на 2022 г. Любен Домозетски предизвика заслужено внимание върху работите по проекта си Botanica Sacra – любопитен синтез между ботаническата наука и сакралното изкуство.

Повече информация за дейностите на галерия Little Bird Place може да видите тук.

Актуално

Избрано за вас