Върнатата картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Фото кредит: AP

Върнатата картина на Ван Гог е повредена, но може да бъде реставрирана

Фото кредит: AP
Сподели

Откраднатата картина на Ван Гог, която беше върната в торба на ИКЕА на нидерландски детектив, е надраскана, но може да бъде реставрирана, каза пред АФП директорът на музея, на който тя е принадлежала.

Картината „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г.“ е оценена на между 3 и 6 милиона евро. Тя е открадната през март 2020 г. от музей близо до Амстердам, където тя е дадена на заем от музея в Гронинген. Върната е в понеделник на Артур Бранд, наричан „Индиана Джоунс на света на изкуството“. Тя е била увита в калъфка и синя торба на ИКЕА.

„Не е в идеално състояние, но може да бъде реставрирана“, каза директорът на музея в Гронинген Андреас Блум. Три години и половина тя е съхранявана в неподходящи условия. В торбата на ИКЕА също е било горещо“, каза той пред АФП.

В момента картината се изследва в Музея на Ван Гог в Амстердам. Може да минат месеци или седмици, докато тя бъде изложена, предава БТА. Фактът, че е нарисувана върху хартия, залепена за дърво, а не върху платно, дава надежда за успешна реставрация, защото драскотините вероятно са повърхностни.

Местонахождението на картината на Ван Гог все още не е известно преди две седмици, когато с детектива се свързва мъж, който казва, че иска да я върне. Видеоклип, предоставен от Бранд, показва как той разопакова картината в хола си, изумен от откритието. „Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да повярвам“, сподели още Артур Бранд.

Фото кредит откриваща снимка: AP

Актуално

Избрано за вас