Отиде си холивудската легенда Ракел Уелч

Отиде си холивудската легенда Ракел Уелч

Сподели

От партньорството с Елвис и „Тримата мускетари“, до символ на свободата в „Изкуплението Шоушенк“ – тя бе сред най-ярките звезди на киното

 

Холивудската легенда Ракел Уелч е починала на 82-годишна възраст след крартко боледуване, съобщи нейният мениджър, цитиран от Hollywood Reporter. В кариера, продължила над половин век,

 

актрисата има в актива си над 50 сериала и 30 филма,

 

сред които „Фантастично пътешествие“ и „Тримата мускетари“. През 90-те присъствието й придоби култов статус чрез индиректно участие в „Изкуплението Шоушенк“. В разтърсващата затворническа драма по романа на Стивън Кинг Уелч е на плакат в килията на Анди Дюфрейн. Иконичната й визия от „Милион години преди новата ера“ се оказва безобидния параван, зад който несправедливо осъдения започва буквално да копае пътя си към свободата.

Уелч e родена през 1940 г. и израства в Калифорния. В тийнейджърските си години печели няколко конкурса за красота.  Кино дебютът й е маркиран с поредица от роли в незначителни филми, включително  музикалния Roustabout (1964 г.), с участието на Елвис Пресли.

Големия си пробив прави,

когато е избрана от 20th Century Fox да участва в научнофантастичния филм Fantastic Voyage (1966 г). Същата година изгрява с главна роля в „Мили0н години преди новата ера“ . Образът на пещерната жена по бикини бележи статутът й на секссимвол завинаги.

Уелч печели „Златен глобус“ за най-добра актриса в комедия или мюзикъл за „Тримата мускетари“ (1973), в който играе шивачката на кралицата.

Любителка на йогата, по-късно Уелч се впуска в бизнеса с добро настроение, като през 1984 г. публикува програмата си Total Beauty and Fitness.

Рийз Уидърспуун бе сред първите знаменитости, изразили респект в социалните мрежи. „Съкрушена съм да науча за смъртта на Ракел Уелч.“, написа тя в Twitter. „Обожавах работата ни в „Професия: блондинка“. Тя беше изключителен професионалист и олицетворение на женствеността отвъд границите на разума. Просто защеметяваща! Нека ангелите я съпроводят към небесния й дом.“

 

Фотокредит: Reuters/Everett Collection

 

Актуално

Избрано за вас