Коледен панаир на книгата в НДК от 6-ти до 11 декември

Коледен панаир на книгата в НДК от 6-ти до 11 декември

Сподели

49-ото издание на Коледния панаир на книгата в София се завръща точно преди най-светлите празници в НДК в пълния си мащаб, съобщиха от Асоциация “Българска книга”. Изложението ще се проведе от 6 до 11 декември 2022 г.

Председателят на Асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева откри най-мащабния книжен форум у нас в 11:00 часа на 6 декември в Централното фоайе на НДК.

150 издателства представят книги на четири етажа

Освен огромния брой издатели, тази година се очаква и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти, тъй като по време на Софийския международен панаир на книгата предстоят срещи с писатели, работилници и театрални постановки за деца. Литературните срещи ще бъдат представени на две сцени.

Ето какво съобщават организаторите:

„И тази година традиционният за декември панаир ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. През годините престижният книжен форум се утвърди като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка в програмата на четящите хора.“

Ще бъдат връчени и годишните награди „Златен лъв“ за книгоиздаване

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация „Българска книга“ ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване „Златен лъв“. В номинацията участват професионалисти и журналисти, отразили в медиите новите книги. Критериите, по които се оценяват, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две: за най-добър издателски проект и за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

ПРОГРАМА

На 9 декември (петък) от 11:00 часа е срещата с писателката Деси Нико и нейната книга „Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки“, която разказва приказните истории на жените, осмелили се да отстояват себе си.

Същия ден от 12:30 ч. Децата могат да се запознаят с Мария Донева и нейната поетична книга „Мишките отиват на опера“.

 В съботния ден, 10 декември, от 10:00 часа ще има работилница за оригами и любими литературни герои със Силвия Владимирова от ателие „Точка и чертичка“. Работилницата ще предостави на децата възможност да изработят коледни играчки от оригами с любими литературни герои.

В 11:00 Зорница Христова представя „Успехът и провалът“, чиито автори са професорът от „Сорбоната“ Мишел Пюеш и детската писателка Брижит Лабе. Илюстрациите на Жак Азам са адаптирани на български от Миглена Папазова.

В 12:30 ч. трупата на ИмПро „Хахаха“ представя хобит фентъзи по случай 130 г. от рождението на Джон Р. Р. Толкин, авторът на „Хобит“ и „Врастелинът на пръстените“ .

 Последният фестивален ден – 11 декември ни среща в 10:00 ч. с писателката Таня Петкова и нейната книга „Истории от Космоса“.

В 11:00  срещата е с Катя Антонова и нейната героиня Ванилия Величественова Всемогъщова, а от 12:30 часа започва постановката на „Мариета и Марионета“ „Мечо Пух“, с която отбелязваме 140 г. от рождението на английския детски поет и писател Алън Александър Милн.

Събитията са част от Календара на културните събития на Столична община.

Актуално

Избрано за вас