Премиера в Кан: Документален филм показва как се става Майкъл, когато фамилията ти е Дъглас

Премиера в Кан: Документален филм показва как се става Майкъл, когато фамилията ти е Дъглас

Сподели

Майкъл Дъглас ще получи „Златна пална“ за цялостно творчество на кинофестивала в Кан, който се открива днес. Церемонията ще бъде излъчена на живо по France 2 и Brut в глобален мащаб, Освен с наградата, той ще бъде почетен и с документалния филм „Майкъл Дъглас: Детето чудо“ на Амин Местари.

„Лентата показва как Майкъл, актьор и продуцент като баща си Кърк,

трябва да приеме сравненията с колосална звезда и авторитет като родителя си

през цялата си кариера. Крайната цел е една – да подчертае уникалността си и разликата помежду им. Време е да научим как се става Майкъл, когато името ти е Дъглас.“, гласи анонса на продуцентите.

„Златната палма“ е „признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното“, се казва в съобщението на организаторите.

 „След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на „Кроазет“, за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език – този на киното“, се казва в разпространено в началото на май изявление от 78-годишния актьор.

Четири филма с участието на Майкъл Дъглас са били част от конкурсната програма в Кан:

„Китайски синдром“ на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., „Първичен инстинкт“ на Пол Верховен през 1992 г., „Пропадане“ на Джоуел Шумахер през 1993 г. и „Зад свещника: Моят живот с Либераче“ на Стивън Содърбърг през 2013 г. Баща му – актьорът Кърк Дъглас, беше председател на журито на фестивала през 1980 г.

76-ото издание на кинофестивала в Кан  ще продължи до 27 май

Председател на журито тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда „Златна палма“ миналата година за „Идиотският триъгълник“.

Общо 55 са заглавията в различните секции на фестивала, от които 19 се състезават за „Златна палма“. Фестивалът ще бъде открит с филма „Жана дьо Бари“ с участието на Джони Деп.

 

Фотокредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас