„Да поЧетем“ на Славейков

„Да поЧетем“ на Славейков

Сподели

За 24 май столичният площад „Славейков“ осъмва в цветове, стихове и празнична програма на сцената на фестивала „Да поЧетем“.

Първият културен фестивал, посветен на българската писменост, литература и творчество, ще започне в ранните часове на 24 май и ще продължи през целия ден.

Артисти, автори, актьори, литературни ценители и изпълнители ще се качат на фестивалната градска сцена с поредица от съвременни прояви,

вдъхновени от българското слово и един от най-значимите културни празници.

Писателката Катя Антонова и актрисата Силвия Петкова ще участват в „Работилница за малки разказвачи“. Децата, дошли на площад „Славейков“, освен че ще слушат откъси от популярната поредица „Феята от захарницата“, благодарение на Storytel, ще могат да се включат и в сътворяването на първата колективна история.

Ще има пешеходни обиколки из „Кварталът на писателите“.

Столична библиотека също се включва в програмата с тур из литературния музей „Бележити българи“. Той представя богатите колекции от книги и артефакти на големите личности на България – Симеон Радев и д-р Константин Стоилов, както и ценни и редки старопечатни издания от фонда на библиотеката.

Младият автор Виктор Топалов ще разкаже историите на едни от най-знаковите автори, творили около този емблематичен столичен площад.

Ще има и много срещи с автори, импро театър и рап концерт. Всички вдъхновени от родното творчество и писменост.

На метри от пейката на братя Славейкови ще се разтвори голямата книга на Orange с богата селекция от творби на български автори, които да допълнят домашната библиотека.

Срещата с един от най-слушаните автори през последните месеци в платформата за аудио книги – Цветелина Цветкова и нейната култова героиня от северозапада Лейди Гергана, ще е в 17.00 часа.

Час по-рано културният деец, автор и ръководител на фондация „Прочети София“ – Тодора Радева, ще представи своя сборник от разкази „Едно възможно начало“.

Куиз мастърът Румен Иванов пък е подготвил първото по рода си литературно отборно състезание на открито, с въпроси и награди, вдъхновени от българската писменост и творчество.

„Както ви харесва“ се казва представлението, което актьорите от импро театър ще разиграят в публиката в 18.00 часа. А предизвикателството „ти четеш, ние играем“ ще развихри импро таланта на актьорите на фона на откъси от избрани български произведения, прочетени от самата публика.

Епичен финал на фестивала „Да поЧетем“ ще постави музикалният поет Жлъч,

който превзема сцената в 20:00 часа с първото рап изпълнение на велики български стихотворения

Публиката ще чуе на живо и в ново амплоа някои от най-знаковите творби на литературните класици от един истински музикален класик.

Още за утрешния фестивал има в специално създаденото събитие във Facebook.

Четете още: 

Обявяват носителя на наградата „Букър“

Сър Патрик Стюарт написа мемоари и ги озаглави в стил „Стар Трек“

Три жени в надпревара за „Аскеер“ за драматургия

Последвайте ни в:

Актуално