Започват снимките на късометражен игрален филм за спасяването на българските евреи

Започват снимките на късометражен игрален филм за спасяването на българските евреи

Сподели

В началото на следващата седмица започват снимките на късометражен игрален филм, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Той ще се снима в Бургас и ще представи съвременен, пълен разказ за миналото и настоящето на града и страната ни. Това съобщават от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Художествен директор на филма е Иван Ничев. Режисурата е на Любомир Попов, а в ролите влизат Катрин Димитрова и бургаските актьори Дилян Николов, Илиян Канев и Христо Димитров. Продуцент е Център „Алеф”, пише БТА.

Лентата ще акцентира върху темата за бургаските евреи по време на Втората световна война. Сценарият я пречупен през динамиката и вълненията на днешните млади хора, които търсят отговори и решения на значими за тях проблеми. Сюжетът е вдъхновен от темите на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Той се организира в продължение на 10 години от Център „Алеф”. Както и от наградени разкази, подбрани сред творбите на над 1700 участници от 11 държави.

В средата на май тази година идеята за филма беше представена от Алберта Алкалай, основател и председател на сдружение „Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тогава бе оповестено, че за снимките ще бъдат използвани емблематични за спасяването на българските евреи локации в Бургас. Очаква се те да приключат до края на 2023 година. Бюджетът на филма се осигурява от дарения.

Актуално

Избрано за вас