Петте най-запомнящи се робота от света на киното

Фотокредит: PHOTOFEST

Петте най-запомнящи се робота от света на киното

Фотокредит: PHOTOFEST
Сподели

В научната фантастика има много духовити роботи, които са запомнящи се спасители и приятели на човека в киното. Но какво прави един робот страхотен?

Роботите съществуват под една или друга форма от век. Всъщност думата „робот“ е използвана

за първи път в „Р.У.Р“, пиеса на Карел Чапек

Въпреки че първият роботизиран герой се смята за Тик-Ток, механичен човек, живеещ в Оз. Той е създаден през 1907 г. от Л. Франк Баум и е вдъхновение за Тенекиеният човек във „Вълшебникът от Оз“. 

Тъй като технологията продължава да напредва в нашия свят и роботите стават реалност, тенденцията е роботите да станат много по-разпространени. Сега мислим за герои като R2-D2 или Терминатора. Или дори изкуствен интелект като Хал от „Космическа одисея“.

Подготвили сме ви едни от най-ярките и запомнящи се роботи в света на киното.

Фотокредит: Star Wars
R2-D2 – „Междузвездни войни“, режисиран от Джордж Лукас (20th Century Fox, 1977)

R2-D2 е един от най-известните роботи на всички времена. Точка. Той е забавен, очарователен, всеобщо обичан и толкова емблематичен, колкото еднометрова машина може да бъде. Което, нека си признаем, е удивително постижение за герой, който не е имал нито една разбираема реплика през цялата си филмова кариера.

Всъщност любовта, която изпитваме към R2-D2, ни информира повече за човешкия капацитет за афинитет към роботите. Лесно е да обичаш машина като Астробой, защото той изглежда толкова хуманоиден… В тази връзка е съвсем логично да забравим, че той е робот и всъщност, с изключение на няколко специфични негови умения, можем спокойно да кажем, че той по същество си е човек.

Но когато роботът изглежда зкато контейнер за боклук с колела и общува с чуруликане и подсвирквания, е много трудно наистина да достигне до публика. Което прави любовта, която изпитваме към R2-D2, нещо като откровение. Защо го обичаме толкова? Защо той се свързва с нас по начин, по който капризният и придирчив C-3PO не го прави? Защото R2-D2 е смел, лоялен и верен на приятелите си. И изглежда, че хората ценят тези качества над всички останали.

Фотокредит: Orion Pictures
Терминатор – „Терминаторът“, режисиран от Джеймс Камерън (Orion Pictures, 1984)

О, хайде. Знаете, че нямаше как да минем без Терминатора. Класическото роботизирано творение на Джеймс Камерън, неудържимият Т-800, беше изместен от по-актуални версии на модели в продълженията, но никога няма да бъде изместен в сърцата ни. Най-вече защото тези не са изиграни от Арнолд Шварценегер.

Шварценегер внесе лукав хумор в Терминатора, който се превърна може би в най-великата и запомняща се негова роля. В оригинала от 1984 г. той беше смразяващо, неумолимо чудовище. В продължението от 1991 г.  стана най-великият защитник на човечеството. Всичко, което беше необходимо, беше промяна в програмирането му.

Може би това е още една причина да обичаме роботите толкова много. Защото ни напомнят, че инструментите, с които разполагаме, колкото и мощни и ужасни да са, не са нищо повече от отражение на собствените ни стремежи.

Фотокредит: Disney/PIXAR
УОЛ-И -„УОЛ-И“, режисиран от Андрю Стантън (Pixar, 2008)

УОЛ-И е един от най-великите филмови герои на всички времена, роботизирани или други, и присъствието му в този списък трябва да е очевидно.

Какво е толкова страхотно в УОЛ-И? В края на краищата, той не е нито толкова смел като R2-D2, нито толкова готин като Терминатора. Всъщност той е почти тъжен чувал, малък, създаден от боклук робот, зает  да почиства огромната бъркотия, която направихме на нашата родна планета, докато човечеството се движи в звездите.

УОЛ-И печели сърцата ни чрез своята нежност. Има надежди и мечти, странни малки стремежи и способността да носи тази надежда на другите. Това е рядък дар за всеки. „УОЛ-И“ спечели наградата Hugo и Nebula, както и наградата на Академията за най-добър анимационен филм и оглави списъка на Time за „Най-добри филми на десетилетието“. Надеждата е мощно нещо и побеждава лазерните пушки. Всеки път.

Фотокредит: Warner Bros
HAL 9000 – „2001: Космическа одисея“, режисиран от Стенли Кубрик (Metro-Goldwyn-Mayer, 1968)

Ако искате да говорите за известни роботи, не можете да получите много по-емблематичен от HAL, творението на режисьора Стенли Кубрик и автора на фантастиката Артър К. Кларк.

HAL е един от най-страшните и всезнаещи злодеи, създавани някога в научната фантастика. И той постига всичките си сложни злодейства, докато напълно му липсват неща, които повечето роботи приемат за даденост. Като ръце и крака или дори глава. Или лазерна пушка. През по-голямата част от филма той е просто голямо червено око и бавен, замислен глас.

Това, което прави HAL толкова велик е, че той е мрачна енигма. Чисто нова форма на интелект, натоварена със задачата да контролира операциите на космическия кораб Discovery Onе. HAL е едновременно изключително компетентен и неразгадаем. Защо той полудява и убива колегите си от екипажа? Какви мрачни мисли има зад това светещо око и от колко време ги мисли? Никой не знае.

Добре, това не е вярно. В по-късните филми и книги от поредицата, Кларк отговаря на някои от тези въпроси, като обяснява, че психозата на HAL е резултат от това, че е бил програмиран да съобщава цялата информация „без изкривяване или прикриване“, като същевременно е инструктиран да пази съществуването на монолита на луната е тайна. Бързо рестартиране и HAL се връща към нормалното. Подобно на Терминатора на Шварценегер, който се завръща като защитник на човечеството, рехабилитацията на HAL е част от неговата мистика и неговото епично пътешествие. Ако роботите ще заемат полагащото им се място до нас в следващите поколения, не се ли нуждаят и от път към изкуплението?

Фотокредит: AccuSoft Inc.
Железният гигант – „Железният гигант“, режисиран от Брад Бърд (Warner Bros., 1999)

Филмът на Warner Bros. от 1999 г. „Железният гигант“ даде старт на кариерата на Брад Бърд, един от най-успешните и влиятелни режисьори на 21-ви век („Феноменалните“, „Рататуй“, „Мисията невъзможна: Режим Фантом“). Две десетилетия след излизането на филма, Железният гигант се превърна в истинска икона на американското кино и е един от най-бързо разпознаваемите роботи, създавани някога. Като всички икони, неговият образ се появява навсякъде, най-скоро в хитовия филм на Стивън Спилбърг от 2018 г. „Играч първи, приготви се“.

Подобно на R2-D2, Железният гигант не може да говори, но печели нашата трайна обич, защото е лоялен и верен на приятелите си.

Железният гигант може да обича. Именно тази любов и безколебната му готовност да се жертва за своя млад приятел Хогарт. Това го превръща и в най-великият робот създаван някога.

Железният гигант е машина, направена от метал и жици. Но в последните минути на филма той се превръща в нещо много повече: герой и вдъхновение. Не само за други машини, но и за нас.

 

Актуално

Избрано за вас