Брадли Купър и Кейт Бланшет в кошмар по Гийермо дел Торо

Брадли Купър и Кейт Бланшет в кошмар по Гийермо дел Торо

Сподели

В истински кошмарен шедьовър по Гийермо дел Торо влизат Брадли Купър и Кейт Бланшет.

Носителят на Оскар за най-добър режисьор за „Формата на водата“ през 2018 г.  се завръща тази година с два дългоочаквани филма. Това са „Пинокио“, който ще излезе на стрийминг платформата Netflix, и „Улицата на кошмарите“, чийто трейлър може да гледате тук.

Базиран на роман на Уилям Линдзи Грешъм от 1946 г., „Улицата на кошмарите“ (Nightmare Alley) е психологически трилър за амбициозния шоумен Стантън Карлайл (Брадли Купър),

чийто талант да манипулира хора

привлича вниманието на фаталната жена, психиатърката д-р Лилит Ритър (Кейт Бланшет).
Отначало подозрителна към действията на карнавалния бос, тя навлиза все повече в неговите сложни схеми. Дел Торо има афинитет към фантастичната вселена, напоена с митологични елементи. Тук няма как да не си спомним за „Лабиринтът на Фавна “, който критиците не без основание обявиха за най-добър филм на 2006 г. Въпреки това в „Улицата на кошмарите“ няма да присъства никакъв свръхестествен елемент. „ Изцяло се основава на реалния свят. Няма нищо фантастично.“, сподели Гийермо дел Торо.
Но това не трябва да отказва феновете на фентъзи филмите, защото, имайки предвид виртуозно заснетите кадри, които се разкриват от трейлъра, няма как да не ни се прииска да го гледаме, макар да знаем, че магията ще е само илюзия.

Филмът ни пренася в

грандиозната, но и съмнителна  вселена на  кабаретата и панаирите

–  виждаме звездата от „Роди се звезда“ („A Star is Born“) в костюм и вратовръзка, съблазняващ Руни Мара и Кейт Бланшет пред заинтригувания поглед на Тони Колет в ролята на мадам Ирма.
Заснет отчасти по време на пандемията, във филма участие взимат и Уилям Дефо и Ричард Дженкинс.
„Той човек ли е или звяр ?“ са думите, с които завършва внушителният трейлър. Ще можем да си отговорим сами на въпроса, но след януари 2022 г.

Актуално

Избрано за вас