Шато Мармон: домът на звездите далеч от дома (галерия)

Снимка: VALERIE MACON/Getty Images

Шато Мармон: домът на звездите далеч от дома (галерия)

Снимка: VALERIE MACON/Getty Images
Сподели

От откриването си през 1929 г. Шато Мармон (Chateau Marmont) в Лос Анджелис е любимо убежище на актьори, писатели, музиканти и режисьори, които искат да намерят временен дом далеч от любопитните очи на обществеността и пресата. Старат холивудска поговорка гласи: „Ако искаш да те видят, отиди в хотел „Бевърли Хилс“.

Ако не искаш да бъдеш открит, отиди в „Шато Мармон“.

Замъкът е идея на лосанджелиския адвокат Фред Хоровиц, който наема архитектите Арнолд А. Вайцман и Уилям Дъглас Лий. Целта е да построят жилищна сграда, вдъхновена от европейските замъци, по-специално от замъка Амбоаз в долината на Лоара, Франция.

След Голямата депресия в САЩ шато Мармон е продаден и превърнат в хотел. Но още в началото имотът се превръща в място за престой на млади звезди, пристигащи в Холивуд. Мятото нашумява все повече сред известните. През 1990 г. хотелиерът Андре Балаз купува и обновява легендарния хотел. През 2020 г. Балаз обявява плановете си да го превърне в частен хотел. Този план е изоставен през 2022 г., същата година, в която персоналът на хотела успява да се обедини в профсъюзи.

Да надникнем заедно в книгата за гости и да открием култовите артисти, които са наричали шато Мармон свой дом.

Когато Катрин Хепбърн пристига в Холивуд,

за да снима първия си филм „Иск за развод“, тя отсяда за кратко в шатото, преди да се премести във вила в Coldwater Canyon.

Когато Хеди Ламар пристига в Холивуд през 1937 г., първата й спирка е известния замък, където при регистрацията си изписва погрешно новото си сценично име.

Готическото вдъхновение на сградата може да се види в този вход, който се отличава със сводести тавани, ръчно рисувани стенописи и витражи.
Фотокредит: Photo: VALERIE MACON/Getty Images
Пол Нюман и Джоан Удуърд идват в Шато през 50-те години на миналия век

Тогава те са част от трупата на нюйоркското Actors Studio.

След Голямата депресия управителката на хотела Ан Литъл прави ремонт на Шатото. Тя внася вещи от имотите на жители на Южна Калифорния и така спомага за утвърждаването на еклектичния стил на хотела.

Фотокредит: Martin Hibberd / Alamy Stock Photo

Марлон Брандо живее в Шато Мармон след развода си с актрисата Анна Кашфи. След това в Таити и снима филма „Бунтът на Баунти“.

Джони Деп е чест посетител на Шато Мармон

и веднъж твърди, че с бившата си приятелка Кейт Мос са правили секс във всичките 63 стаи.

Деп се здрависва с испанския актьор Жорди Мола по време на събитие в една от стаите през 2011 г. Фотокредит: Mark Sullivan/WireImage
Деп се здрависва с испанския актьор Жорди Мола по време на събитие в една от стаите през 2011 г. Фотокредит: Mark Sullivan/WireImage

Актуално

Избрано за вас