5 стъпки за сияйна кожа в домашни условия

Снимка: блог Clearskin

5 стъпки за сияйна кожа в домашни условия

Снимка: блог Clearskin
Сподели

Грижата за лицето е важна част от ежедневната рутина. В 5 лесни стъпки може да имате така мечтаната сияйна кожа. За щастие, много продукти позволяват третирането на кожата да бъде лесноизпълнимо в домашни условия. Ето как можете да си подарите няколко домашни „Направи си сам“ процедури за лице.

Стъпка 1: Почистване

За да се възползвате максимално от всяка стъпка, трябва да започнете с чиста кожа. Ако носите грим, първо трябва да използвате почистващ лосион или масло. След това почиствате отново с леко разпенващ се гел или ексфолиращ почистващ продукт, за да отстраните остатъците. Може да използвате микрофибърна кърпа за измиване, за да осигурите повдигащлифтинг ефект на лицето си, а и за да сте сигурни, че гримът е добре свален.

Всяка кожа е генетично кодирана да произвежда определено количество мазнини. Ако го премахнете напълно, изпращате погрешно послание на кожата си да произвежда повече мазнина и така създавате дисбаланс в кожата си.

Ако имате мазна кожа, може да изберете почистващ продукт, които помагат за отстраняване на излишната мазнина.

 

Стъпка 2: Ексфолиране

Ексфолирането е от изключително значение, тъй като почиств лицето в дълбочина и спомага за правилното абсорбиране на останалите продукти, които нанасяте.

Има два вида ексфолианти

Механичните ексфолианти по-известни като пилинги и скрабове спомагат за премахването на горния слой мъртви клетки. Химическите ексфолианти са киселини, като млечна или гликолова, които помагат за разтварянето на мъртвите кожни клетки.

Хората с по-мазна кожа могат да да правят ексфолиране четири или пет пъти седмично. Който има по-суха кожа, трябва да ексфолира много по-рядко – около веднъж седмично.

 

Стъпка 3: Парна баня

След като сте работили с прясно ексфолирана кожа, можете да направите пара с домашен парогенератор, като например

Използването на пара има няколко предимства.

То загрява вътрешната температура на кожата и леко разширява порите. Това кара втвърдените себуми в порите (известни още като черни точки) да се разширят, което улеснява тяхното премахване. Освен това се увеличава притока на кръв към кожата и е много хидратиращо, защото по този начин се внася много влага директно в порите на кожата.

Непосредтвено след парна процедура е важно нанесете хидратиращи продукти или маска. Не бива да оставяте кожата без нанесен продукт, защото тя бързо ще се стегне и ще се изгуби целия ефект. Ако правите парна баня у дома, правете я за не повече от 5-10 минути. При по-дълго време рискувате да дехидратирате кожата си.

 

Стъпка 4: Маска

Съществуват няколко вида маски.

Гел. Геловите маски са охлаждащи и успокояващи за кожата и са подходящи за всички типове кожа – особено за тези със зачервявания и розацея.

Глинени. Глинените маски са особено подходящи за мазна кожа и запушени пори. Глината помага за извличане на замърсяванията от кожата. Ако тя изсъхне и се напука на милион парчета, това означава, че маската е твърде силна. Търсете хидратираща маска, обогатена със съставки, които подхранват кожата.

Крем. Кремообразните маски обикновено са с тежка консистенция. Те са чудесни за по-сухи типове кожа, които се нуждаят от повече масла и подхранващи компоненти.

За сияйна кожа можете също така да си направите чудесна маска у дома със съставки като кисело мляко, мед, овесени ядки, авокадо и папая.

Перфектната маска за вас зависи от типа на кожата ви. Но независимо от това към кой тип ще се насочите, оставете я да действа 10-20 минути, след което я отстранете с влажна кърпа.

Последна стъпка за сияйна кожа: Масажиране

Включването на малко масаж в процедурата за лице е не само приятно, но и помага за подобряване на кръвообращението и лимфната циркулация. Това може да доведе до омазняване на лицето и премахване на подпухналостта.

За мазна кожа се препоръчва масажи с масло от жожоба или сусам, а за тези със суха кожа – кокосово масло, масло от шипка или авокадо.

Актуално