Можем ли да правим секс в космоса?

Можем ли да правим секс в космоса?

Сподели

Можете ли да правите секс в космоса? Рано или късно това вероятно ще стане факт. Тъй като космическият туризъм е на мода, вероятно в близко бъдеще, умението на хората да споделят интимни моменти на най-невероятни места ще започне да заема основно място в списъка с иновации.

За космическия туризъм винаги се е говорило в далечното бъдеще. Но суборбиталният космически туризъм – кратки полети и минути на безтегловност вече съществува. А по-дългите полети вероятно са въпрос само на време. Всъщност, въпросът е кога, а не дали резервирани полети с предварително съставени списъци с пътници ще обикалят около Земята и Луната.

Пътуването в космоса вече не е приоритет само на професионални астронавти и тенденциите са то да се превърне в туристическа атракция. Затова и сексът в космоса вероятно ще е нещо, което ще се случи през следващите десетина години.

Пътуването за бременни няма да е разрешено

Истинското притеснение не е в самите сексуални контакти, а по-скоро в това дали те ще доведат до зачеване на човек в космоса. Очаква се първите полети на орбиталния космически туризъм да продължат дни до седмици, така че в космоса могат да се случат само ранните етапи на човешкото възпроизводство. На пътниците няма да бъде позволено да се качат на борда, ако вече е известно, че са бременни, въпреки че индустрията за космически туризъм изглежда не е взела предвид скрита или неизвестна бременност.

Зачеването в космоса може да доведе до аномалии в развитието на човешките ембриони

Предвид че космически полети на хора се извършват вече от десетилетия, известно е, че безтегловността и повишените нива на йонизиращо лъчение имат дълбок ефект върху човека. Не е ясно как това би се отразило на физиологичните процеси на възпроизвеждане. Астронавтите рутинно страдат от увреждане на мускулите и костите. Това се случва тъй като телата им вече не трябва да се съпротивляват на силите на гравитацията.

Липсата на гравитация може да доведе до повишено налягане в черепната кухина, което може да промени структурата на мозъка. Ограничени експерименти върху миши ембриони, сред които и такъв, използващ мини инкубатор на сателит, показват промени в жизнеспособността им, след като са били изложени на подобно на космическото въздействие. Следователно вероятност, макар и неизвестна за аномалии в развитието на човешки ембриони, заченати в космоса.

iStockphoto

Възможно е да има и повишен риск от извънматочна бременност в условия на безтегловност. Дори ако космическите туристи използват контрацепция, не е ясно дали тя ще бъде толкова ефективна извън планетата Земя.

Затова в бъдеще въпроси от подобно естество трябва да бъдат разрешени. Защото космическият туризъм вече не е сюжет от фантастичен филм или роман, а нещо, което реално се случва. И изглежда е много вероятно сексуални контакти между пътници да се появят много скоро. Въпросът е дали секторът ще бъде подготвен за възможните последствия, пише Science Alert.

Фото кредит откриваща снимка: GORODENKOFF PRODUCTIONS/Science Photo Library/imago images

Актуално

Избрано за вас