Bunker 2022 – 15 BG артисти с изложба в Париж

Bunker 2022 – 15 BG артисти с изложба в Париж

Сподели

Bunker 2022 е групова изложба на съвременни български художници, която ще бъде бъде представена в парижкото арт пространство 59 Rivoli от 18 до 30 октомври.

Огледало на политическата и социалната реалност на нашето време, бункерът е метафора на защитеното пространство. Въображаем остров за бягство. Изкуството като съпротива срещу кризата, тревожността. Разказът за личния свят и независимостта са темите, които българските артисти изследват в тази изложба.

Куратори на изложбата са Лиана Димитрова, Христо Кузманов и Ралица Герасимова, чиито думи по повод изложбата са следните:

„Изкуството е подложено на атака! От медиите, пандемиите, войната. Новият световен ред заплашва да разруши ценностната система на човечеството. Изкуството е приватизирано. Глобалната свобода на света е под заплаха. Свободата на индивида е обезценена от примирението и пасивността на масите. Живеем в свят, в който вярата и духовността са заменени с култ към комерсиализма и доминация на елито-поклоничество.

Bunker 2022 е нашето убежище, мястото, в което да се съхраним. Но и от което да атакуваме и да се противопоставим. Да се свържем със здравомислещите хора. Да покажем че има изкуство което не се поддава на манипулация, че преминава границите на табутата, че е витално и провокативно, че е съвременно и истинско“.

Част от Bunker 2022 са артистите: Станислав Беловски:

Лиана Димитрова, София Димова, Драго Дочев, Лиляна Йорданова, Добромир Иван, Калоян Илиев – Кокимото, Антония Колева – Нитра, Христо Кузманов, Ясен Мартинов, Мария Налбантова, J.Pank, Йона Пеловска / Да Зайн, Трендафила Трендафилова, U-Violette.

Но инициативата не приключва във френската столица. През пролетта на 2023 г. 35 артисти от колектива на 59 Rivoli ще представят изложба в „ReBonkers“ – ново артистично пространство за независима култура във Варна, което се намира в 200-годишен барутен склад, възстановен от Сдруженията Таляна и ЕМС, за да открие нови междукултурни и социални територии за директно общуване между артисти и публика.

Актуално

Избрано за вас