Александър Кадиев влиза в нетипична за него роля в „Момчетата и градът“

Фото кредит: Булфото (Архив)

Александър Кадиев влиза в нетипична за него роля в „Момчетата и градът“

Фото кредит: Булфото (Архив)
Сподели

Александър Кадиев влиза в „Момчетата и градът“ от Кристофър Шин. Премиерата е на 25 септември в Малък градски театър „Зад канала“, съобщават от трупата. За първи път публиката ще види Кадиев в нетипична за него роля, различна от това, с което той обикновено се представя, пише БТА.

Режисьорът Златомир Молдовански избира за втори път през последните две години Кадиев в свой спектакъл. Първият беше „Игра за двама“, в който актьорът си партнираше със София Бобчева, а след това – със Стефани Ивайло. На сцената този път ще е актрисата Мартина Тодорова.

Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, музиката – на Валерия Крачунова и Павел Стефанов.

„Често се твърди, че театърът е базиран на конфликт – конфликт между героите, конфликт на героя със себе си, конфликт между героя и Господ. Според мен

конфликтът не трябва да бъде цел в театъра,

както и в живота, той никога не е цел. Конфликтът е производно на най-простия, но и най-универсален стремеж на всеки човек и съответно на всеки театрален герой: да бъде обичан. Тази обич се изразява във всякакви форми – романтична, платонична, роднинска, религиозна“, казва режисьорът.

„Тези, които имат късмета да получат обичта, която търсят, подсъзнателно се впускат в стремежа да я пазят, защото обичта е толкова крехка, колкото и жизнено важна. От тези два стремежа – да бъдем обичани и да запазим обичта, произлизат всички най-силни конфликти в живота“, казва още Златомир Молдовански.

„Момчетата и градът“ е с оригинално заглавие „Dying City“. Авторът Кристофър Шин поставя героите в момент на криза, провокирана от загуба, тъга и липса на обич. Опитите на Кели да

притъпи тази криза

като остави цялата емоционалната разруха на миналото зад гърба си внезапно се сриват. Това се случва, когато Питър, брат на покойния ѝ мъж, я изненадва с посещението си. Питър, от своя страна, е принуден да се бори със своето минало и настояще всеки ден. Той обаче се сблъсква с реалността, че вече не може да води тази борба сам.

Грег, войник загинал в Ирак и съпруг на Кели, заради когото се връщаме в миналото, с което Питър и Кели се борят, никога не е получил обичта, която да го избави от смъртта. Но най-трагичната реалност за него идва от това, че той никога не е разбрал каква обич му е нужна.

„Театърът трябва да бъде толкова жив, че да е още по-истински от живота. Защото в истинския живот често трябва да притъпяваме инстинктите си и да се подчиним на известни скрупули, за да оцелеем в съвременното общество. Това е съвсем нормално. Но най-въздействащият театър изисква да дадем зелена светлина на истинския живот в най-ярката му форма, с всичките му съвършенства и несъвършенства“, коментира Златомир Молдовански.

Фото кредит откриваща снимка: Булфото (Архив)

Актуално

Избрано за вас