Датската кралица спечели награда за дизайн на костюми

Снимка: royalworldnews.com

Датската кралица спечели награда за дизайн на костюми

Снимка: royalworldnews.com
Сподели

Датската кралица Маргрете (83 г.), която абдикира през януари в полза на сина си Фредерик, спечели местния еквивалент на наградата „Оскар“ за най-добър дизайнер на костюми, предаде АФП.

Тя получи

отличието „Роберт“ за филма Ehrengard: The Art of Seduction

на Нетфликс. Продукцията е адаптация по книгата на датската писателка Карен Бликсен, известна с мемоарите си „Извън Африка“, Режисьор на лентата е Биле Аугуст.

Маргрете, която посочи здравословни проблеми, когато обяви изненадващата си абдикация по време на новогодишното си обръщение, не присъства на церемонията за връчването на наградите в Копенхаген.

Продуцентът на филма – Марсела Дихман, прие приза от нейно име, пише БТА.

Наред с кралските си ангажименти, Маргрете от години се изявява и като художник. Абдикиралата датска кралица многократно е работила като дизайнер на костюми и сценограф за Кралския балет и Кралския театър в родината си. Тя създава и декорите за продукцията Ehrengard: The Art of Seduction. Тя беше номинира и за награда „Роберт“ и в категория сценография, отбелязва АФП.

Много популярна в Дания, Маргрете е учила в Кеймбридж и в Сорбоната, владее свободно английски, френски, немски и шведски език. Под псевдоним е

превеждала е и пиеси,

сред които „Всички са смъртни“ на Симон дьо Бовоар, заедно със съпруга си – роденият във Франция принц консорт Хенрик.

Маргрете илюстрирала и няколко книги, включително датското издание от 2002 г. на „Властелинът на пръстените“ от Дж. Р. Р. Толкин. Нейни картини са показвани в музеи и галерии в Дания и в чужбина, припомня АФП.

Миналата година Маргрете претърпя операция на гърба, а  на 14 януари т.г. , след 52-годишно управление, предаде престола на сина си, който стана крал Фредерик Десети. След абдикацията си тя запази титлата си на кралица, отбелязва АФП.

Актуално

Избрано за вас