Четири години затвор за измама с картини на Мунк

Снимка: Едвард Мунк

Четири години затвор за измама с картини на Мунк

Снимка: Едвард Мунк
Сподели

Четири години затвор за измама с произведения на Мунк грозят испански любител на изкуството. Колекционерът на изкуство е фалшифицирал 16 творби на художниците  Едвард Мунк, Сол Щайнберг и Рой Лихтенщайн. Испанският провинциален съд реагира светкавично и го осъди на четири години затвор.

От 16-те творби, които Гилермо Чаморо се опитва да продаде

на аукционната къща Setdart през януари 2018 г., само една от тях е призната за истинска. Фалшифицираните творби са на покойния испански скулптор Едуардо Чилида, копие на диптиха „Whaam!“ на Лихтенщайн. И още – литография на Стайнберг и четири литографии на испанския абстрактен експресионист Хосе Гереро. Прокуратурата в Мадрид е поискала шест години и половина затвор за Чаморо

по обвиненията в измама и кражба на интелектуална собственост

Осъден е да заплати и обезщетение в размер на 50 900 долара на наследниците на Гереро и 42 000 долара на корпорацията, управляваща имуществото на Чилида.

Важна част от присъдата на съдиите беше дали Чаморо е знаел, че произведенията, които е депозирал в испанската аукционна къща, са фалшификати. В крайна сметка съдиите стигат до заключението, че подсъдимият е знаел, че те са фалшиви, преди да ги депозира в Setdart.

Франсиско Баена, директор на Центъра „Хосе Гереро“ в Гранада, свидетелства по време на процеса. Той заяви, че хартията и материалите в оспорваните произведения не са същите като тези, използвани от Гереро. „Художникът на творбите, които полицията ми показа, беше колеблив – сякаш знаеше, че това, което прави, е фалшификат“, каза Баена в съда.

Актуално

Избрано за вас