Български актьори в главна роля „тв водещ“

Български актьори в главна роля „тв водещ“

Сподели
Орлин Павлов прекарва „Събота вечер с БНТ“, Бойко Кръстанов изпитва тийнейджъри в „Това го знам“

Ако журналист, музикант, модел или актьор с прилични дар слово и чувство за хумор отидат на кастинг за водещ в  българска телевизия, кой според вас ще получи работата? Актьорът, разбира се.

Какво му дава конкурентно предимство, веднага ще попитате

Ами, неговата професия е да отглежда различни личности в себе си и да жонглира с отклоненията им по остроумен начин в зависимост от събеседника. Актьорът е създаден, за да вълнува публиката. Ако не получи този шанс, обикновено в CV-то му влизат широк спектър от тривиални професии – от аниматор в Слънчака, до диригент в редакторския екип на някое риалити. Телевизията, от своя страна, е приятен междинен пристан. Синята светлина на екрана рефлектира благодатно върху проектите на актьора-водещ в театъра, киното, стендъпа. И опашките пред касите цъфтят още по-бурно под натиска на популярността му.

Ако има музикант,

чието поведение на сцена напомня неразлистено дърво,

то той би могъл да спаси кариерата си с мощен глас, правилен продуцент и силна песен. Ако се издъни пред камера, журналистът винаги може да изповядва интересни събеседници и върху лист. Актьорът обаче няма право на празно място във въртележката на талантите. Носи на раменете си добре обучена говореща глава, в която фабриката за шоу не спира да тиктака в различни форми.

Ето защо не е учудващо, че националният ефир е превзет от хора, които по едно и също време крадат коне на тузари в Сандански (Михаил Билалов в сериала „Вина“ по БНТ) и стрелят с въпрос за 50 000 лв в „Стани богат“ по bTV.

Всички сме свикнали неделята ни да завършва с Геро и Рачков,

властелините на всенародното веселие, наречено „Като две капки вода“. Тандемът е силен до степен, в която следва хумористична линия на свое „шоу в шоуто“.

artportal.news направи кратък преглед на лицата, които нямат силна предистория като тв водещи, но пък се справят повече от успешно с тази главна роля.

 

Бойко Кръстанов с участници в „Това го знам“ – брейнсторминг със свеж ефект и върху младежи, и върху възрастни. Снимка: БНТ

 

Бойко Кръстанов се забавлява с една изчезваща порода – умни гимназисти извън тачскрийна

Свикнали сме да виждаме Бойко Кръстанов като „отчаян съпруг“, или разказвач на „Всички прекрасни неща“. Най-често влиза в роли на нахакани, добри ченгета („Под прикритие“), или на аутсайдери, които компенсират липсата на късмет с изобретателност (пиколото в „Съни бийч“). Бойко пее и не се срамува. Чували сме го с Jeremy? в столичния клуб „Терминал 1“. Той е болен рок фен и една от звездите в бестселър продукции в бг театъра в момента. Ако го питаш за какво му е да води младежко образователно предаване по БНТ в апогея си,

вероятно ще отговори със „За кеф. За портфолио. За кеш.“

Извън нормалната пазарна икономика зад този избор, гледайки „Това го знам“, ние бихме добавили „И за густото на публиката, пич. Бива те с децата. И сценаристите ти са яки“.

Ако общувате с Кръстанов в неформална среда, или си направите труда да изгледате едно негово интервю, ще разберете защо отчитаме приноса на сценаристите. Добрият текст, пъргавите фрази, непретенциозното, но свежо чувство за хумор, лепват като втора кожа на Бойко, който е адски талантлив, но далеч не е от най-приказливите събеседници.

„Това го знам“ се излъчва всяка неделя от 17 ч по БНТ и

радва с добри визуални решения, стегант регламент, Бойко като „изпитващ“ в импровизираната класна стая

Но най-важното – предаването провокира мисъл. Поднася академично съдържание по забавен начин и показва на редовия зрител една изчезваща порода, която няма да срещнете в TikTok или в която и да е социална мрежа: будните деца в диапазона 9-11 клас.

Наум Шопов има повод да гледа тъжно – той е сред малкото елементи, вкарващи усещане за нормалност в „Ергенът“. Снимка: bTV

 

Изгубени в пепел от рози с Наум Шопов и „Ергенът“

Наум Шопов-младши е дипломиран лекар и трето поколение актьор. Момче с красив ум, силно изразена коремна преса и мнение, което над 100 000 души  (статистичеки погледнато, цял един Пазарджик) следва в YouTube.  Ролята на инфлуенсър и на доктор със смъртоносен сексапил в сериала „Откраднат живот“ го превръщат в перфектния водещ на „Ергенът“ по bTV.

Наум е достатъчно изкусителен, за да усмири кудкудякането на силиконовото ято

от претендентки за сърцето на „Ергенът“ само с повдигане на вежда. В същото време актьорската му задача е да бъде респектиращ медиатор между възбудените участнички и  мъжът, осъден да ергенува с тях по сценарий за три месеца снимки в Турция. И се справя отлично, макар и на ръба на театралното с анонсите си в „Церемонията на розата“.

„Работата на водещия е да бъде най-близкия човек до „Ергенът“. Да му помага да мине през целия процес. Да му задава въпроси, с които той сам ще стигне до отговорите, които търси.“, казва Наум в един от влоговете си, посветени на предаването. Ако сте сред малцината, които

не гарнират шопската си салата вечер със симпозиума на Нобелови лауреатки в „Ергенът“,

ще решите, че Наум говори за драматична продукция в епичен мащаб. Снимана във военна зона и продуцирана най-малко от National Geographic. Иронията е, че донякъде ще сте прави. Женската фауна в шоуто може да влезе в Червената книга на защитените видове, които биха накарали пещерните мъже да предпочетат компанията на съблезъб заради тишината и предвидимостта му на хищник. Като водещ Шопов е един от нормалните фактори в антропологичния апокалипсис на телевизионното сватосване.

Орлин Павлов е като у дома си в студиото на „Събота вечер с БНТ“. Снимка: БНТ
Орлин Павлов – екранът го обича, и не само в „Събота вечер“

Орлин Павлов има опит като тв водещ, и той винаги е бил приятен и лек като чаша шампанско след фитнес. Преди доста години владееше ефира с ток шоу в PRO BG, която после стана TV 2. И двете телевизии отдавна са в историята, но Орлин продължава да пише своята като водещ на „Събота вечер с БНТ“. Предните два сезона бяха поверени на Митко Павлов и Ники Станоев. На Орлин му липсват опияняващият сарказъм на единия и комедийните импровизации на другия. Но пък той е

вежливото момче, което винаги изглежда зашеметяващо в костюм

Може да подкоси колената на женската аудитория с едно разкопчано копче на ризата, чувствена балада или семейната си история. Сценаристите вкарват остър ироничен ръб в анонсите му в рубрики като „Само да питам“.  Получава им се.

Като човек от арт средите с богата биография в музиката и победител в няколко риалити формата, Орлин влиза като у дома си в разговорите с артисти от всякакъв калибър.

Билалов проявява академичен сарказъм като наследник на Кънчев в стола на „Стани богат“. Снимка: bTV
Джаро смени руската рулетка със „Стани богат“

Да седнеш в стола на Ники Кънчев като водещ на „Стани богат“ изглежда почти  непосилна задача. Кънчев превърна тази игра в институция в ефира на NOVA от времената, в които да видиш „снежинки“ в телевизорите значеше технически проблем, не прогноза за времето.

Интелектуалният му нерв като изповедник на хора на стола на богатството се превърна в запазена марка. С авторитета си на чудовищно добър актьор и емигрант, стигнал от улицата до върховете на ландшафтната архитектура във Франция, Михаил Билалов поведе „Стани богат“ елегантно и

с академична снизходителност към участниците с логорея и минимални знания

На него ужасно му личи кога омагьосаният кръг на разсъждения на събеседника започва да го изморява. И това често е забавно за зрителя. За разлика от Кънчев, не е толкова търпелив и толерантен към всички логически преходи и психо мини, които човекът на стола прескача в опит да се добере до твърда сума.

Накратко, Билалов води с табиета, с който героят му Джаро в „Под прикритие“ готвеше на фона на класическа музика, преди да раздаде правосъдие на улицата. Актьорът е фен на предаването и обича адреналина в него. Участникът е сам срещу всички, а „незнанието“ прави тази игра велика вече 20 години. „Незнанието е по-голяма част в нас, трябва да сме смирени към нещата, които знаем.“, споделя с намигване и респект в интервюта за bTV Билалов.

 

Фотокредит водеща снимка: NOVA

Актуално

Избрано за вас