С пореден концерт операта в Бургас представя своите солисти

Снимка: Държавна опера – Бургас

С пореден концерт операта в Бургас представя своите солисти

Снимка: Държавна опера – Бургас
Сподели

Седмата проява от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ предстои в събота, 23 март, от 11 часа във фоайето на Операта.

Вокалният концерт ще обагри с различни нюанси настроението на присъстващите в изисканото пространство на бургаския културен институт, което вече се затвърди като

предпочитано място за камерни музикални прояви.

В програмата ще прозвучат произведения от предкласиката, арии и дуети от класически оперни творби, както и популярни канцонети.

Снимка: Държавна опера – Бургас

В поредното събитие от камерната поредицата на Бургаската опера, чието начало бе поставено през месец октомври 2023 г., солисти ще бъдат: сопраното Йоана Желечева и тенорът Даниел Дамянов. На рояла ще видим Игор Кириянов.

Примата Йоана Железчева участва в шедьовъра от Джакомо Пучини „Мадам Бътрефлай“, заедно с колегите си от Бургаската опера.

През изминалата 2023 г. тя имаше

своите звездни сценични превъплъщения

и в операта „Бал с маски“ от Верди, като Тоска в едноименната опера от Пучини. Йоана Железчева бе неотразима и сред древните мегалити на Бегликташ – във Вердиевите опери „Набуко“ и „Трубадур“.

Снимка: Държавна опера – Бургас

На 17 август ѝ предстои нова изява на живописната открита сцена на тракийско светилище. Именитото сопрано ще влезе емблематичния за нея образ на етиопската принцеса Аида в едноименната опера от Верди, под диригентството на проф. д-р Григор Паликаров.

Запомнящи се и комплексно грабващи сетивата са образите, изваяни от Йоана Железчева – с въздействието на красивия си тембър и цялостното си излъчване.

След броени дни, на 5 април, в залата на Бургаската опера, Йоана Железчева ще пее на мащабна оперна гала „Вива Пучини“, посветена на 165-годишнината от рождението и 100-годишнината от земната кончина на Джакомо Пучини, под палката на маестро Димитър Косев.

Снимка: Държавна опера – Бургас

С втория солист на концерта в събота – Даниел Дамянов,

многократно са били успешна сценична двойка.

Партнирали са си в „Трубадур“, „Мадам Бътерфлай“ и редица камерни прояви, оперни гали и др.

Тенорът Даниел Дамянов, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, където съвсем наскоро дебютира в операта от Луиджи Керубини „Медея“, която се поставя за първи път в България. Той влезе в ролята на Язон.

Снимка: Държавна опера – Бургас

На 12 април му предстои превъплъщение в една от неговите знакови роли – на Самсон и операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс. В края на миналата година той бе и в друга коронна негова роля – на Дон Хосе в драматичната мащабна опера от Жорж Бизе „Кармен“.

Тенорът бе свръхемоционален и сензитивен

към драматичната линия на историята. В концертната програма в събота тенорът ще също ще изпълни Дует на Дон Хосе и Микаела от операта „Кармен“.

Снимка: Държавна опера – Бургас

На рояла в събота застава младият пианист от Украйна Игор Кириянов, който отскоро е корепетитор в Бургаската опера.

В програмата на концерта в събота ще прозвучат арии из оперното творчество на Джакомо Пучини, Жорж Бизе, Георг Фридрих Хендел. Както и арии из операта „Медея“, „Садко“, от финала на операта „Аида“ и др.

Последният, осми, концерт от поредицата „Солистите на Държавна опера – Бургас“ ще бъде на 20 април. На него ще се представят Мария Цветкова-Маджарова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, и Валери Турманов – баритон. На рояла ще бъдат: Дария Кръстева и Илиана Тодорова.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касите на Операта и онлайн тук.

Актуално

Избрано за вас