Берлин подарява вилата на Йозеф Гьобелс

Снимка: Bundesarchiv, Bild

Берлин подарява вилата на Йозеф Гьобелс

Снимка: Bundesarchiv, Bild
Сподели

Регионалното правителство на Берлин предлага да подари вила, която някога е била собственост на министъра на пропагандата на Адолф Хитлер – Йозеф Гьобелс. Надеждата е се сложи край на десетилетния дебат дали да се промени предназначението или да се разруши с булдозер обширният неизползваем терен, пише Guardian, цитиран от БГНЕС.

„Предлагам на всеки, който би искал да поеме обекта, да го направи като

подарък от Берлин“,

заяви финансовият министър Щефан Еверс.

Берлин неколкократно се е опитвал да предаде обекта на федералните власти или на провинция Бранденбург, където се намира вилата. Опитите се оказват неуспешни и градът продължи да плаща за поддръжката и охраната на комплекса, който е обрасъл и е в окаяно състояние.

Наскоро Еверс поднови това предложение. Той призова за предложения, които да отразяват историята на обекта. Той не каза дали ще бъдат разгледани и предложения от частни лица.

„Ако отново се провалим, както през последните десетилетия, Берлин

няма друга възможност, освен да извърши разрушаването,

за което вече сме се подготвили“, каза финансовият министър.

Гьобелс, един от най-доверените хора на Хитлер, е поръчал построяването на луксозната вила през 1939 г. в гориста местност на около 40 км северно от Берлин.

Той използва вилата и по-ранната къща на това място, за да забавлява нацистки лидери, артисти и актьори, а също и като любовно гнездо за тайни афери.

След войната теренът с площ 17 хектара е използван за кратко като болница. След това е зает от младежкото крило на източногерманската комунистическа партия. По-късно тя изгражда център за обучение, включващ няколко големи жилищни блока.

След обединението на Германия през 1990 г. собствеността върху обекта е върната на провинция Берлин. Градът обаче не намира приложение за него. Оттогава мястото се е превърнало в

атракция за еднодневни екскурзии.

Туристи масово опитват да си проправят път през обраслите земи и да надникнат през прозорците на вилата от пода до тавана.

Гьобелс се премества обратно в Берлин в последната фаза на Втората световна война. Той и съпругата му се самоубиват. Убиват и децата си с капсули цианид в бункера на Хитлер, когато съветските войски се приближават.

Актуално

Избрано за вас