Русе се кандидатира за творчески град на кулинарията

Снимка: БНТ

Русе се кандидатира за творчески град на кулинарията

Снимка: БНТ
Сподели

Русе – българският град, известен като малката Виена, ще кандидатства за творчески град на кулинарията на ЮНЕСКО. Това съобщи директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.

По думите му градът край Дунав има нужда от перспектива, която да мобилизира силите и творческата енергия на неправителствените организации, културните институции и като цяло на гражданското общество.

Трябва да се вгледаме в бъдещето така, както преди десетина години работихме за „Европейска столица на култура“. Това беше изключително добър пример как русенци могат да се мобилизират и наистина да има много добри резултати“, казва проф. Ненов.

Един от най- важните специалитети в Русе е

прословутата торта „Гараш“ с шоколад и ядки,

но има и още ястия и хранителни продукти, с които градът може да се похвали.

Снимка: telegraph.bg

В случая, ако се фокусираме върху ЮНЕСКО  – творчески град по темата кулинария, от това безспорно всички ще имаме полза. Разбира се, ще има развитие и за туризма. Това не е само ресторант или хотел. Има се предвид всичко онова, което и досега се е случвало – кулинарните състезания, винените конкурси, защото имаме много отдавна винопроизводство в региона. Важни са и фермерските пазари, производителите – тези хора, които ще направят местните продукти, с които ще се произвежда местната кухня„, допълва проф. Ненов.

Той дава примери с местните свинекомплекси, които произвеждат месни продукти по собствени рецепти, утвърдени и награждавани в последните години.

„Работим и по това

дунавската рибена чорба да се превърне в нематериално културно наследство.

Рецептата, приготвянето, начинът на споделяне на тази рибена чорба създава общности и те общуват помежду си“, обяснява специалистът.

Кандидатурите се подават през две години. Следващата сесия е през 2025 г., като дотогава проф. Ненов апелира към активна подготовка. Сред предложенията, които той отправя, е и винен фестивал в Русе, който се вписва в европейския културен маршрут, сертифициран от Съвета на Европа – за римските императори и дунавския път на виното.  Той дава пример и с възстановката на „Римски пазар“ на крепостта „Сексагинта Приста“ в Русе, която има също много важно място в темата за местната кулинария, защото представя хилядолетни практики. У нас София е творчески град на киното на ЮНЕСКО, а Габрово е творчески град на занаятите и фолклорното изкуство на ЮНЕСКО.

Източник: БТА

Актуално

Избрано за вас