Директорът на Народния театър съди Морфов, иска 100 хил. лв. обезщетение

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Директорът на Народния театър съди Морфов, иска 100 хил. лв. обезщетение

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"
Сподели

Първо заседание по наказателно дело с граждански иск срещу Александър Морфов, заведено от директора на Народния театър Васил Василев, ще се проведе на 26 април в Софийски районен съд. Това съобщи актрисата Рени Врангова, съпруга на режисьора. Тъжбата на Василев е подадена на 16 юни 2023 г., три седмици след провеждането на церемонията по връчване на наградите „Аскеер”. Искът на директора на Народния е свързан с изказването на Александър Морфов при получаването на наградата за най-добър спектакъл за „Антигона”.

По информация на Врангова думите на Морфов срещу директора са били изречени в негово присъствие и са му причинили

„болка, страдания, сериозен емоционален дискомфорт,

допълнителен стрес, напрежение и са влошили здравословното му състояние“. Думите му били разпространени и от множество медии, което допълнително създало дискомфорт на директора на Народния. По тази причина Васил Василев настоява за

обезщетение от 100 хил. лв.

от Александър Морфов.

Другите дела, заведени от директора на Народния театър – срещу Камен Донев и други актьори, са граждански, пише „Площад Славейков“. Те не носят наказателни последствия, освен евентуално присъждане на обезщетения. Искът срещу Морфов обаче е наказателен – води се от прокуратурата и е по параграфи от Наказателния кодекс. При евентуален негативен изход за режисьора, той ще бъде осъден.

От миналата година съдът разглежда и гражданско дело, заведено от Десислава Атанасова срещу Александър Морфов. То е за дискриминация и е свързано с отхвърлянето на Евгени Будинов от състава на „Хъшове“. Тя го е завела като председател на парламентарната група на ГЕРБ, какъвто беше миналата година. Понастоящем тя е съдия от Конституционния съд.

Актуално

Избрано за вас